Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Verzakkingsklachten

Tekening dwarsdoorsnede vrouwenlichaam waarop een verzakking te zien isEen verzakking komt veel voor, vooral bij vrouwen ouder dan 45 jaar die kinderen hebben gekregen. Er wordt van een verzakking gesproken wanneer één of meer buikorganen lager in de vagina liggen dan gewenst is. De blaas, de baarmoeder, de dunne darm en de endeldarm kunnen allen verzakken. Het is dus niet altijd de baarmoeder die verzakt.

Klachten die kunnen duiden op verzakkingsklachten zijn:

  • een zwaar gevoel van onderen
  • het idee dat zich iets in de vagina bevindt
  • niet goed kunnen uitplassen
  • tijdens het ontlasten niet alles in één keer kwijt raken
  • pijn bij vrijen
  • buikpijn en rugklachten.

Echter niet elke verzakking hoeft klachten te geven.

De buikorganen worden op hun plek gehouden door banden van boven en de bekkenbodemspier van onderen. Verzakkingsklachten ontstaan onder andere doordat de bekkenbodemspier niet meer voldoende draagkracht heeft en/ of dat de banden verslappen en te rekbaar worden. Er zijn 3 aangetoonde risicofactoren op het ontwikkelen van verzakkingsklachten:

  • Als het in de familie voorkomt, dit zegt iets over de kracht van het weefsel
  • Bij zwaar werk, met lang staan en/of veel tillen
  • Bij bevallingen van kinderen zwaarder dan 8 pond en/of langer dan 1 uur persen en/of wanneer er hulpmiddelen (tang/ vacuümpomp) gebruikt zijn.

Ook wanneer u geen van deze risicofactoren heeft, kan u nog altijd verzakkingsklachten ontwikkelen. De kans erop is wel kleiner.

Bij veel vrouwen ontstaat de eerste zwakte van de bekkenbodemspier al na de bevalling. Vaak is de spier dan nog sterk genoeg om geen klachten te ervaren. Rond de overgang wordt door hormonen de bekkenbodemspier slapper en de banden rekbaarder. De meeste vrouwen gaan dan pas verzakkingsklachten ervaren.

Dwarsdoorsnede vrouw getekend met een tweede voorbeeld van een verzakkingVeel vrouwen wachten vaak met naar een huisarts gaan op moment dat de klachten al duidelijk aanwezig zijn. Doe dit niet! Advies is om al contact op te nemen met uw huisarts, of direct met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, om ernstige klachten te voorkomen. Dit lukt vaak al met simpele oefeningen die u thuis kunt doen. De bekkenfysiotherapeut leert u deze oefeningen aan. Vervolgens is het zaak om deze thuis te blijven doen.

Alle bevallen vrouwen, zeker degene met bovenstaande risicofactoren, wordt geadviseerd om na de bevalling ook bekkenbodemspieroefeningen te doen om klachten in de toekomst te voorkomen.

Ook vrouwen die in het verleden geopereerd zijn aan een verzakking, hebben baat bij oefenen. 30% van de geopereerde vrouwen moet nogmaals geopereerd worden omdat de klachten weer terug zijn gekomen.

Klik HIER voor meer informatie over bekkenfysiotherapie.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Chronische bekkenpijn

Wat is een chronisch bekkenpijn?

Blog:Wat is een chronisch bekkenpijn? Chronische bekkenpijn is pijn in het buik-en bekkengebied die langer dan 6 maanden bestaat. Het komt voor bij mannen en vrouwen en kan vervelende klachten geven. Bij het

Lees verder
Chronische bekkenpijn

Bekkenbodemcheck

Bekkenbodemcheck met de app Ben jij in de afgelopen negen maanden bevallen en benieuwd hoe het met jouw bekkenbodemspier ervoor staat? Vul dan de bekkenbodemcheck in! De bekkenbodemcheck is bedoeld voor recent bevallen

Lees verder
Bekkenfysiotherapie Fysio-Actief
Chronische bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn Als vrouwen vanaf week 8 van de zwangerschap en/of de eerste 6 maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschap gerelateerde

Lees verder
Chronische bekkenpijn

Stuitpijn

Nu veel mensen gedwongen thuis zitten te werken, zie je dat steeds meer mensen last krijgen van hun stuitje. Vaak kan je hier met een aantal simpele adviezen zelf al veel verandering in

Lees verder
Afbeelding van de verschillende bekkenbodemspieren
Chronische bekkenpijn

De bekkenbodemspier

De bekkenbodemspier is een spier die zich onder in het bekken bevindt. Hij loopt vanaf het schaambeen naar het stuitje en naar de beide zitknobbels. De bekkenbodemspier bestaat uit meer dan 10 verschillende

Lees verder