Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Verzakkingsklachten

Tekening dwarsdoorsnede vrouwenlichaam waarop een verzakking te zien isEen verzakking komt veel voor, vooral bij vrouwen ouder dan 45 jaar die kinderen hebben gekregen. Er wordt van een verzakking gesproken wanneer één of meer buikorganen lager in de vagina liggen dan gewenst is. De blaas, de baarmoeder, de dunne darm en de endeldarm kunnen allen verzakken. Het is dus niet altijd de baarmoeder die verzakt.

Klachten die kunnen duiden op verzakkingsklachten zijn:

  • een zwaar gevoel van onderen
  • het idee dat zich iets in de vagina bevindt
  • niet goed kunnen uitplassen
  • tijdens het ontlasten niet alles in één keer kwijt raken
  • pijn bij vrijen
  • buikpijn en rugklachten.

Echter niet elke verzakking hoeft klachten te geven.

De buikorganen worden op hun plek gehouden door banden van boven en de bekkenbodemspier van onderen. Verzakkingsklachten ontstaan onder andere doordat de bekkenbodemspier niet meer voldoende draagkracht heeft en/ of dat de banden verslappen en te rekbaar worden. Er zijn 3 aangetoonde risicofactoren op het ontwikkelen van verzakkingsklachten:

  • Als het in de familie voorkomt, dit zegt iets over de kracht van het weefsel
  • Bij zwaar werk, met lang staan en/of veel tillen
  • Bij bevallingen van kinderen zwaarder dan 8 pond en/of langer dan 1 uur persen en/of wanneer er hulpmiddelen (tang/ vacuümpomp) gebruikt zijn.

Ook wanneer u geen van deze risicofactoren heeft, kan u nog altijd verzakkingsklachten ontwikkelen. De kans erop is wel kleiner.

Bij veel vrouwen ontstaat de eerste zwakte van de bekkenbodemspier al na de bevalling. Vaak is de spier dan nog sterk genoeg om geen klachten te ervaren. Rond de overgang wordt door hormonen de bekkenbodemspier slapper en de banden rekbaarder. De meeste vrouwen gaan dan pas verzakkingsklachten ervaren.

Dwarsdoorsnede vrouw getekend met een tweede voorbeeld van een verzakkingVeel vrouwen wachten vaak met naar een huisarts gaan op moment dat de klachten al duidelijk aanwezig zijn. Doe dit niet! Advies is om al contact op te nemen met uw huisarts, of direct met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, om ernstige klachten te voorkomen. Dit lukt vaak al met simpele oefeningen die u thuis kunt doen. De bekkenfysiotherapeut leert u deze oefeningen aan. Vervolgens is het zaak om deze thuis te blijven doen.

Alle bevallen vrouwen, zeker degene met bovenstaande risicofactoren, wordt geadviseerd om na de bevalling ook bekkenbodemspieroefeningen te doen om klachten in de toekomst te voorkomen.

Ook vrouwen die in het verleden geopereerd zijn aan een verzakking, hebben baat bij oefenen. 30% van de geopereerde vrouwen moet nogmaals geopereerd worden omdat de klachten weer terug zijn gekomen.

Klik HIER voor meer informatie over bekkenfysiotherapie.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Ouderen fysiotherapie Senioren fitness
Sport

Krachttraining voor ouderen

Blog:Krachttraining voor ouderen Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere

Lees verder
Sport

Personal training bij Fysio-Actief

Blog:Personal training bij Fysio-Actief In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van personal training bij Fysio-Actief. Of je nu net begint met sporten of al ervaring hebt en wat extra

Lees verder
Oncologie fysio-Actief fysiotherapie Sneek bolsward Joure
Fysiotherapie

Wat is COPD?

Blog:Wat is COPD? COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de

Lees verder
Bedrijfsfysiotherapie Bolsward, Joure, Sneek
Fysiotherapie

De schouder

Blog:De Schouder De schouder is een complex gewricht. Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Tenminste als

Lees verder
Sport

De herfst is begonnen!

Blog:De Herfst is begonnen! De herfst is begonnen! En dat zie en voel je. Kleur veranderen, de temperaturen dalen en de lucht voelt fris aan. Het is een seizoen dat veel mensen aanzet

Lees verder