Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Oncologie

Oncologie Fysiotherapie
Klachten bij of na oncologie?

Klachten bij of na oncologie 

Last van vermoeidheid? Lichamelijke beperkingen? Verminderde spierkracht en/of conditie? Of pijn- en stijfheidsklachten na de behandeling van kanker? Het komt regelmatig voor. Laat je daarom optimaal begeleiden door een oncologiefysiotherapeut. Dit kan zowel tijdens, als na de kankerbehandeling.

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen klachten krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Bij sommige van deze klachten kan de oncologiefysiotherapeut helpen. Oncologische behandelingen zoals een operatie, chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en immunotherapie worden gelukkig steeds effectiever. Helaas hebben deze behandelingen vaak ook bijwerkingen en nadelige effecten op het bewegen. Fysieke training – in combinatie met een fysiotherapeutische behandeling – kan je klachten sterk verminderen. 

 

Behandeling bij oncologische klachten

Elk traject start met een intakegesprek. Hierin worden jouw klachten en doelen besproken. De fysiotherapeut doet daarna lichamelijk onderzoek en voert een aantal metingen en testen uit. Via dit intakegesprek stellen we een persoonlijk behandelplan op. 

Oncologiefysiotherapie kan al worden opgestart tijdens de medische behandelingen. Op die manier blijf je fitter en voorkom je mogelijk een verergering van de klachten. Uiteraard kan oncologiefysiotherapie ook worden ingezet wanneer de medische behandeling is afgerond. Een van de belangrijkste pijlers van de oncologie fysiotherapie is fysieke training. Dus; blijf bewegen!

De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

 1. In de curatieve fase: als de behandeling gericht is op genezing. Hierbij helpt de oncologiefysiotherapeut bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden.
 2. In de palliatieve fase: werken patiënten samen met de fysiotherapeut aan het behoud van wat ze nog kunnen.
 3. In de terminale fase: begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij steeds minder kan.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fysieke training helpt bij:

 • Verbeteren uithoudingsvermogen (conditie)
 • Verbeteren van spierkracht
 • Afname van vermoeidheid
 • Afname depressieve (sombere) gevoelens
 • Toename kwaliteit van leven

De oncologiefysiotherapeut besteedt tevens aandacht aan:

 • Sport- en werkhervatting
 • Ontspanning
 • Educatie: uitleg over effecten van kanker en bijbehorende behandeling
 • Psychosociale zorg
 • Gezonde leefstijl

 

Meer weten over oncologiefysiotherapie?

Hier vind je meer informatie over oncologiefysiotherapie.

Kanker steeds vaker een chronische ziekte

Door de vroegtijdige ontdekking (via screening) en betere behandelmethoden krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. Mensen moeten (op hun eigen manier) leren omgaan met de nieuwe situatie. Oncologiefysiotherapeuten kunnen hierbij een ondersteunende rol vervullen.

 

Bewegen en kanker

Soms houden mensen, die behandeld zijn voor kanker, restverschijnselen over. Denk hierbij aan vermoeidheid. Daardoor zijn ze geneigd om minder te bewegen, terwijl voor hen bewegen juist extra belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.

Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker. Een half uurtje per dag bewegen maakt al veel verschil!

Speciaal voor mensen die behandeld zijn voor kanker is een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens dit programma begeleidt een fysiotherapeut met een oncologische specialisatie mensen op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Via de zoekfunctie vind je fysiotherapeuten bij jou in de buurt die een beweegprogramma voor mensen met kanker aanbieden. Er komen regelmatig nieuwe praktijken bij.

Op de website fysiotherapie en kanker kun je meer informatie vinden voor patiënten met kanker.