Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Psychosomatiek

Psychosomatiek
Psychosomatische fysiotherapie bij onverklaarbare klachten

Heb jij last van onverklaarbare lichamelijke klachten? Zoals vermoeidheid, vage pijnklachten, duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid, enzovoorts? En ben je al van arts naar arts gegaan, zonder bevredigend antwoord te krijgen? Kortgezegd: er kan geen medische diagnose worden gesteld, maar jij raakt je klachten maar niet kwijt.

Dan kan het zijn dat er sprake is van psychosomatische klachten: lichamelijke klachten die een link hebben met je psyche (geest). Mensen vinden dat vaak verwarrend. Maar er is niets raars aan. Het lichaam en de geest zijn sterk verbonden en hebben grote invloed op elkaar. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

 

Wat zijn psychosomatische klachten?

Ongeveer 20 – 35% van de mensen die bij de huisarts komt, heeft één of meerdere onverklaarde lichamelijke klachten. Deze onverklaarbare klachten ook wel Psychosomatische klachten genoemd, hebben vaak langdurig invloed op het sociale en professionele functioneren.

Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress. En waarvoor geen directe, lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Denk aan:

 • Vermoeidheid
 • Onbegrepen pijnklachten (o.a. rug, nek, schouder, been)
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst
 • Hoge ademhaling en/of hyperventilatie

Verder kan ook somberheid leiden tot fysieke klachten. Met al deze klachten kan de gespecialiseerde psychosomatisch fysiotherapeut jou helpen.

 

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

Een psychosomatisch fysiotherapeut besteedt specifieke aandacht aan zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die jouw welzijn beïnvloeden. Afhankelijk van de oorzaak van jouw klachten, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

We starten met het inzichtelijk maken van het probleem. Bij psychosomatische klachten is het natuurlijke evenwicht tussen belasting en belastbaarheid vaak verstoord. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt jou om dit evenwicht weer te herstellen. Dit kan door gerichte oefeningen, zoals:

 • Ademhalingsoefeningen
 • Ontspanningstechnieken
 • Lichaamsbewustwordingsoefeningen
 • Bewustwording van je grenzen
 • Het bevorderen van het vertrouwen in het lichamelijk functioneren

Door inzicht te krijgen in de oorzaak van de klachten én de factoren die de klachten in stand houden, beïnvloed je ook je zelfbeeld. Je krijgt weer vertrouwen in jezelf en je lichaam.

 

Psychosomatische problemen vaak complex

De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom werkt een psychosomatisch fysiotherapeut zo nodig samen met jouw huisarts of een psycholoog. Uiteraard gaat dit altijd in nauw overleg met jou.

De fysiotherapeuten bij Fysio-Actief zijn geschoold om langdurige klachten te bekijken vanuit een breder perspectief. Ze staan je bij en maken samen met jou een plan om de klachten aan te pakken. Dit plan is altijd maatwerk. Naast een plan voor de lichamelijke klacht, kan het dus ook gericht zijn op mentale en/of sociaalmaatschappelijke factoren.

 

Wat kun je eventueel zelf doen bij psychosomatische klachten

Om je nog net even wat verder te helpen hebben we hieronder enkele handige tips (bron: bylizet.nl).

1. Ga op zoek naar veranderingen in je levensstijl

Psychosomatische klachten kunnen een teken zijn dat je iets in je leven doet dat veel te stressvol is. Is er iets waarvan je afstand wilt nemen? Is het werk wat je doet nog wel leuk? Zijn er bepaalde spanningen binnen de familie? Door kritisch over deze vragen na te denken zal je al snel tot de conclusie komen dat er bepaalde zaken zijn die je anders kunt doen. Het kan prettig zijn om dit samen met een psychosomatisch fysiotherapeut of psycholoog te doen.

2. Vind manieren om stress in je leven te verminderen

Het verminderen van stress kan psychosomatische klachten doen verminderen of verwijderen. Kijk of je werkstress kunt beperken en minder tijd kunt doorbrengen met mensen die je een slecht gevoel geven. Neem eens wat vaker een wandeling of ga wat vaker in het zonnetje zitten. Door op die kleine momenten jouw stressniveau te verlagen zal het makkelijker zijn om resultaat te merken.

3. Kies een paar goede vrienden, die écht luisteren

Op wie kan je meestal rekenen om je gevoelens te delen en om je door moeilijke tijden heen te helpen? Zoek deze mensen op als je het moeilijk hebt. Als een van hen niet bereid is om te praten, voel je niet persoonlijk aangevallen. Maar zoek iemand anders op. Je vrienden staan altijd voor je klaar, ook op het gebied van psychosomatische klachten.

4. Besteed veel tijd aan ontspanning

Neem een warm bad, ga lekker lang in bad zitten, lees een goed boek of hang rond met een goede vriend. Ontspanning is een belangrijk onderdeel van een evenwichtig leven. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 2 uur plezier maakt en ontspannen bent, dit is optimaal voor je gezondheid.

5. Zorg voor je lichaam

Slaap minstens 8 uur per nacht, vul 1/3 van je bord met groenten en fruit en krijg voldoende beweging. Probeer de trap te nemen in plaats van de lift en ga eens wat vaker naar de sportschool toe. Je lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk als je mentale gezondheid. Wanneer je je fit voelt, voel je je ook gelijk een stuk vrolijker.

6. Zoek professionele begeleiding

Zoek een coach, psycholoog, haptonoom of andere therapie die jou aanspreekt. Het is vooral belangrijk dat jij je op je gemak en veilig voelt bij jouw coach of therapeut. Je kunt kiezen om over jouw klachten te praten, maar ook zijn er vele soorten lichaamsgerichte therapie, zoals bijvoorbeeld haptonomie, ademcoaching of bokstherapie. Deze vorm van therapie neemt als uitgangspunt het lichaam.

 

Tips voor de omgeving

Zijn er dierbare in jou omgeving die psychosomatische klachten ervaren? Dan hebben we enkele tips voor jou om hiermee om te kunnen gaan:

 1. Neem de klachten altijd serieus en maak dit bespreekbaar.
 2. Kijk samen naar de oorzaak hoe de klachten blijven terugkomen.
 3. Kijk samen naar de juiste balans in rust en de dagelijkse activiteiten.
 4. Blijf met elkaar praten over de klachten en hoe je iemand kunt helpen. 
 5. Zorg ervoor dat je ook een vertrouwd persoon hebt waarmee je kunt praten over wat jij ervaart. 

 

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?

Het is zeker niet onmogelijk om van psychosomatische klachten af te komen. Door bovenstaande tips te volgen en professionele hulp te zoeken maak je een goede start. Of het nu gaat om een neerslachtig gevoel of om de ergere soorten klachten. Hulp zoeken is dé belangrijkste stap die je kunt zetten richting het verhelpen van je problemen. 

Ervaar je psychosomatische klachten zoals hierboven? Meld je dan aan voor een intake gesprek. De fysiotherapeut bespreekt tijdens de intake wat ze voor jou kan betekenen en stelt samen met jou een behandelplan op. 

 

Onze psychosomatisch fysiotherapeut: