Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Parkinson

Parkinson
Zelfstandigheid en veiligheid behouden bij parkinson

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte. Het lijkt erop dat meerdere oorzaken samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de aandoening. Voor een groot deel veroorzaakt een tekort aan de hersenstof dopamine de problemen en symptomen van Parkinson. 

De symptomen van Parkinson verschillen van persoon tot persoon. Vaak zijn er lichamelijke problemen, zoals: traagheid in bewegen, spierstijfheid, balansproblemen en trillen. Daarnaast kunnen er problemen zijn met het geheugen of moeite om meerdere handelingen tegelijkertijd uit te voeren. Veel mensen ervaren ook problemen bij hun dagelijkse activiteiten. Denk aan: lopen, opstaan, aankleden, spreken of eten. Maar ook psychische problemen, zoals: een depressie, problemen met het nemen van initiatief of seksualiteit komen voor. 

Samenwerken in ParkinsonNet

Bij een complexe ziekte als Parkinson is specifieke deskundigheid, kennis en kunde van zorgverleners beslist noodzakelijk. Samenwerken en afstemmen, met zowel patiënt als collega zorgverleners, is daarom van groot belang. Dat maakt de netwerkzorg rondom Parkinsonpatiënten effectief. Een zorgverlener die – net als Fysio-Actief – is aangesloten bij het ParkinsonNet, levert deze zorg. 

De fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, oefentherapeut Cesar en Mensendieck én de Parkinson verpleegkundige kunnen samen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. 

Wat kan fysiotherapie betekenen?

Een fysiotherapeut kan je helpen bij het zo goed mogelijk functioneren in het dagelijkse leven. Het doel van fysiotherapie is: de zelfstandigheid en veiligheid te verbeteren en/of te onderhouden. Samen met jou stellen we een oefenschema op. Jouw oefeningen zijn gericht op alledaagse activiteiten, zoals bijvoorbeeld lopen. Maar ook het verbeteren van de balans, kracht, conditie en coördinatie horen erbij.

Parkinson Oefengroep

De Parkinson oefengroep oefent onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hierbij wordt er vooral gefocust op kracht, uithoudingsvermogen en balans. Ook kun je in deze groep ervaringen uitwisselen met lotgenoten. Door mee te oefenen in deze groep werken we er samen aan dat je zo goed mogelijk kunt blijven functioneren in het dagelijkse leven. Soms is voorafgaand aan of naast de deelname aan de groep ook individuele behandeling nodig. Wanneer je niet naar de praktijk kunt komen is behandeling bij jou thuis ook mogelijk.

 

Trainingsmomenten en locaties Parkinson Oefengroep:

Sneek, Kleinzand 169:  Maandag 13.30 – 14.30 uur | Donderdag 13.00 – 14.00 uur

Bolsward, Franekerstraat 3 (It Buro): Dinsdag 13.50 – 14.50 uur

 

Onze specialisten bij Parkinson:

*Een bewegingsagoog besteedt aandacht aan houdings- en bewegingsvaardigheden via sport en bewegingsactiviteiten. Doel hiervan is het leren omgaan met belasting en belastbaarheid. Met trainingstherapie, conditietraining, valtraining en sport kan dit bereikt worden.

 

Hulp nodig bij de ziekte van Parkinson?