Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Als vrouwen vanaf week 8 van de zwangerschap en/of de eerste 6 maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschap gerelateerde bekkenpijn’. 

Waardoor komt zwangerschap gerelateerde bekkenpijn?

Het is niet helemaal duidelijk hoe deze klacht ontstaat. De pijn zou veroorzaakt kunnen worden doordat sommige spieren door de groeiende buik te weinig actief zijn, waardoor andere spieren juist te veel aanspannen. 

Zowel tijdens als na de zwangerschap kunnen pijnklachten in de lage rug, schaamstreek, stuitje, bilregio doortrekkend naar het bovenbeen ontstaan. Daardoor kun je beperkingen ervaren in je dagelijks leven zoals in de uitvoering van je werk, sport, maar ook bij lichte activiteiten. De mate waarin vrouwen pijnklachten ervaren kan verschillen.  Naast bekkenpijn kunnen er ook bekkenbodemklachten ontstaan zoals urine- en of ontlastingsverlies en moeizaam plassen en/ of ontlasten.

Herstelt de pijn wel weer?

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn en gelukkig verdwijnen de klachten meestal vanzelf na de bevalling. Sommige vrouwen krijgen pas na de bevalling klachten. 

Na de bevalling:

Een bevalling blijft een spannende en belangrijke gebeurtenis, waarbij je de tijd moet nemen om bij te komen. De kraamperiode van zes weken is dan ook bedoeld om uit te rusten, weer aan te sterken, een eigen ritme met je baby op te bouwen en langzaamaan het dagelijks leven op te pakken. In deze periode kun je merken dat je lichaam misschien nog niet functioneert zoals je gewend was, waardoor je pijnklachten kunt ervaren. 

Wat kan een bekkenfysiotherapeut voor je betekenen?

Als je tijdens je zwangerschap of 6 weken na de bevalling klachten hebt in het bekkengebied dan kan je contact opnemen met een bekkenfysiotherapeut. Deze kan je helpen door de  bijvoorbeeld de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. 

Meer weten?

Op onze website vind je onder bekkenfysiotherapie nog veel meer informatie. Liever een afspraak? Bel dan naar 0515-434355 of mail naar info@fysio-actief.nl en vraag naar Yvonne van der Veen.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder