Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

m

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Als vrouwen vanaf week 8 van de zwangerschap en/of de eerste 6 maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschap gerelateerde bekkenpijn’. 

Waardoor komt zwangerschap gerelateerde bekkenpijn?

Het is niet helemaal duidelijk hoe deze klacht ontstaat. De pijn zou veroorzaakt kunnen worden doordat sommige spieren door de groeiende buik te weinig actief zijn, waardoor andere spieren juist te veel aanspannen. 

Zowel tijdens als na de zwangerschap kunnen pijnklachten in de lage rug, schaamstreek, stuitje, bilregio doortrekkend naar het bovenbeen ontstaan. Daardoor kun je beperkingen ervaren in je dagelijks leven zoals in de uitvoering van je werk, sport, maar ook bij lichte activiteiten. De mate waarin vrouwen pijnklachten ervaren kan verschillen.  Naast bekkenpijn kunnen er ook bekkenbodemklachten ontstaan zoals urine- en of ontlastingsverlies en moeizaam plassen en/ of ontlasten.

Herstelt de pijn wel weer?

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn en gelukkig verdwijnen de klachten meestal vanzelf na de bevalling. Sommige vrouwen krijgen pas na de bevalling klachten. 

Na de bevalling:

Een bevalling blijft een spannende en belangrijke gebeurtenis, waarbij je de tijd moet nemen om bij te komen. De kraamperiode van zes weken is dan ook bedoeld om uit te rusten, weer aan te sterken, een eigen ritme met je baby op te bouwen en langzaamaan het dagelijks leven op te pakken. In deze periode kun je merken dat je lichaam misschien nog niet functioneert zoals je gewend was, waardoor je pijnklachten kunt ervaren. 

Wat kan een bekkenfysiotherapeut voor je betekenen?

Als je tijdens je zwangerschap of 6 weken na de bevalling klachten hebt in het bekkengebied dan kan je contact opnemen met een bekkenfysiotherapeut. Deze kan je helpen door de  bijvoorbeeld de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. 

Meer weten?

Op onze website vind je onder bekkenfysiotherapie nog veel meer informatie. Liever een afspraak? Bel dan naar 0515-434355 of mail naar info@fysio-actief.nl en vraag naar Nynke Stellingwerf of Yvonne van der Veen.

Alles in strijd voor jouw bewegingsvrijheidMaak een afspraak