Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Lage rugpijn; een casus vanuit bekkenfysiotherapie en manueel therapie bekeken

Lage rugpijn; een casus vanuit bekkenfysiotherapie en manueel therapie bekeken

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten binnen onze fysiotherapiepraktijk. Zo ook de mevrouw uit deze casus, die klachten ervaart in de rug en het been:

Een vrouw van 54 jaar oud is bekend met rugklachten. De rugklachten zijn jaarlijks wel eens aanwezig, soms meerdere keren per jaar. Een duidelijke oorzaak van de klachten is niet te geven. Wel was ze tijdens haar zwangerschap ook bekend met rugklachten. Lang zitten, bukken en lang staan geven herkenbare pijnklachten. Ook nemen de pijnklachten in de loop van de dag verder toe. Soms straalt de pijn uit naar haar rechterbeen, meestal tot de knie, soms tot de voet. Meestal redt ze het zelf wel met de pijnklachten door paracetamol te slikken en rustiger aan te doen, maar nu lijken de pijnklachten steeds verder toe te nemen.

Benadering vanuit manueel therapie:

De manueel therapeut is expert in het bewegen van gewrichten. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Deze wervels zijn aan de achterzijde met elkaar verbonden door middel van gewrichten. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Dit zijn een soort kussentjes die ruimte creëren voor de zenuwen vanuit het ruggenmerg en tevens als schokdempers dienen. Langs de wervelkolom lopen verschillende spieren die de rug kunnen laten bewegen. Dit zijn bewegingsspieren, geschikt voor bijvoorbeeld tillen of bewegen, en houdingsspieren, geschikt om je lichaam overeind te houden bijvoorbeeld tijdens het zitten. De manueel therapeut kijkt specifiek naar het bewegen van de wervels en de structuren hier omheen en kan, waar nodig, met speciale technieken de rug los maken. In de volksmond staat dit ook wel bekend als ‘kraken’. Dit is overigens niet altijd noodzakelijk, vaak zijn mobilisaties voldoende om een wervelkolom beter te laten bewegen.

Benadering vanuit bekkentherapie:

Bij veel vrouwen treden vanaf het begin van de overgang lichamelijke veranderingen op. Nachtelijk zweten, vermoeidheid maar ook het slapper worden van het weefsel. Dit is niet alleen het zichtbare weefsel van gezicht en armen, maar ook de bekkenbodem. De bekkenbodem is voor velen een onbekende spier. De bekkenbodem helpt onder andere bij het ophouden van urine en ontlasting, maar ook het dragen van de buikorganen (blaas, baarmoeder en endeldarm). Doordat de bekkenbodemspier zwakker wordt, vergroot de kans op klachten exponentieel met het toenemen van de leeftijd. Verlies van urine en ontlasting zijn voorbeelden hiervan, maar ook verzakkingsklachten. De buikorganen, die gedragen worden door de bekkenbodemspieren, zakken naar onderen, waardoor grotere trekkrachten aan buik en rug ontstaan wat pijn kan geven. Ook geeft een verminderde bekkenbodemfunctie minder rompstabiliteit. Bij langdurige, terugkomende rugklachten kan de oorzaak heel goed op bekken(bodem)niveau liggen. De bekkenfysiotherapeut kan middels een uitgebreide anamnese en (inwendig) onderzoek bepalen of de bekkenbodemspier een rol speelt.

Aanpak Fysio-Actief:

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten binnen de fysiotherapiepraktijk. Zo ook de mevrouw uit deze casus, die klachten ervaart in de rug en het been. Tijdens de eerste afspraak kijkt de bekken- of manueel therapeut naar de klacht vanuit zijn/haar specialisme, maar houdt ook rekening met een samenwerking indien nodig. De mevrouw uit de casus heeft terugkerende rugklachten zonder duidelijk oorzaak. Er zou sprake kunnen zijn van betrokkenheid van de bekkenbodem of een dysfunctie in het bewegen van de wervelkolom.

Door goed te screenen zijn wij in staat om de best mogelijke zorg te bieden. Deze unieke combinatie tussen bekkenfysiotherapie en manuele therapie geeft een bredere kijk op rugklachten. Hierdoor kan de juiste behandeling worden gestart en worden alle aspecten van de klacht meegenomen. 

Herkent je jezelf in dit verhaal en wil je meer weten over jouw rugklachten? Maak dan gerust een afspraak bij onze bekkenfysiotherapeut of onze manueel therapeut. 

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder