Bestaat er een juiste zit- of tilhouding?

m

Bestaat er een juiste zit- of tilhouding?

 

‘Houding’ is een veel besproken onderwerp onder fysiotherapeuten. Een veel voorkomende overtuiging is dat nek en rugpijn veelal veroorzaakt wordt door foutief zitten en bukken. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn onderzoeken geweest (bv. Dr Als Nachemson) die aantoonden dat buiging van de rug veel kracht kan uitoefenen op de tussenwervelschijf. Maar dat zegt nog niks over eventuele blessure of pijn die kan ontstaan tijdens het buigen.

Het is belangrijk om te beseffen dat er vanuit de wetenschap geen gevaarlijke manier is van tillen. Bepaalde houdingen kunnen echter wel erg gevoelig worden in de lage rug. En het is onze taak als fysiotherapeut om samen met jou uit te zoeken waar jouw lage rug klacht vandaan komt. Voor nu is het belangrijk om te beseffen dat ‘je beste houding je volgende houding is’. Want te lang in dezelfde houding zitten zorgt ervoor dat de PH waarde in dat lichaamsdeel lager wordt en dat kan wel zorgen voor een pijnervaring.

Het lijkt misschien vreemd, maar onderstaande houdingen zijn niet persé ‘fout’. Wissel je houding steeds af. Dat is het beste om lage rugklachten te voorkomen.

 

Fysio-Actief - Sander van Dam

 

 

 

 

Infopgrahic_Sander_van_Dam_juistetilhouding_05_04_2022

Alles in strijd voor jouw bewegingsvrijheidMaak een afspraak