Nu veel mensen gedwongen thuis zitten te werken, zie je dat steeds meer mensen last krijgen van hun stuitje. Vaak kan je hier met een aantal simpele adviezen zelf al veel verandering in brengen. Mochten onderstaande adviezen niet afdoende zijn, dan kan een uitwendige mobilisatietechniek door onze bekkenfysiotherapeut vaak veel verlichting geven. Verbetering zal in dat geval binnen maximaal 3 behandelingen optreden.
Adviezen:
- Werk op een (bureau)stoel en niet onderuit gezakt op de bank
- Zorg dat wanneer je zit je met je voeten plat bij de grond kunt
- Ga op de volledige stoelzitting zitten en niet op het puntje
- Je knieën maken ongeveer een hoek van 90 graden of je heupen zijn net iets hoger dan je knieën
- Voel dat je je lichaamsgewicht verdeelt over je beide billen, ontspan je billen
- Voel dat je je buik loslaat
- Zorg dat je werkblad zo’n hoogte heeft dat je je schouders ontspannen kunt laten hangen wanneer je typt
- Via internet zijn eventueel stuitkussens te koop. Zelf kun je een provisorische maken door een handdoek in de lengte ongeveer 4x op te vouwen. Vervolgens vouw je beide uiteinden naar voren waardoor er een U vorm ontstaat. Deze handdoek leg je op je stoel. Zorg er bij het gaan zitten op de handdoek voor dat uw stuitje in de opening van de U komt. Er komt nu minder druk op het stuitje.
Valkuilen:
- Vaak gaan we bij stuitpijn op 1 bil zitten, probeer dit niet te doen
- Onze eerste reactie bij stuitpijn is het aanspannen van de bilspieren. Ga eens bewust voelen wat je zelf doet, want vaak zijn we ons niet bewust van onze houding/ gedrag. Als je voelt dat je (onbewust) je billen spant, probeer ze dan los te laten. Op de langere termijn geeft een gespannen houding namelijk alleen maar meer pijnklachten.