Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Parkinson – Joure

Parkinson - Joure
Zelfstandigheid en veiligheid behouden bij parkinson

Parkinson is een ziekte die door verschillende factoren wordt veroorzaakt en daardoor erg complex is. Het tekort aan dopamine in de hersenen speelt echter een belangrijke rol in het ontstaan van de symptomen en problemen die bij Parkinson horen.

Parkinson presenteert zich op verschillende manieren bij verschillende personen. Fysieke symptomen zijn vaak aanwezig, zoals traagheid in beweging, spierstijfheid, balansproblemen en tremoren. Cognitieve problemen, waaronder geheugenverlies en moeite met multitasking, zijn ook mogelijk. Dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan, aankleden, spreken en eten kunnen eveneens problematisch worden. Bovendien kunnen patiënten psychische problemen ervaren, zoals depressie, apathie en seksuele stoornissen.

 

Samenwerken in ParkinsonNet

Voor Parkinsonpatiënten is specifieke deskundigheid, kennis en kunde van zorgverleners van cruciaal belang. Om deze reden is het essentieel dat zorgverleners samenwerken en afstemmen, zowel met de patiënt als met collega’s, om zo effectieve netwerkzorg te bieden. Fysio-Actief in Joure is een voorbeeld van een zorgverlener die is aangesloten bij het ParkinsonNet.

De fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, oefentherapeut Cesar en Mensendieck én de Parkinson verpleegkundige kunnen samen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.

 

Wat kan fysiotherapie betekenen?

Een fysiotherapeut in Joure kan je ondersteunen bij het optimaal functioneren in het dagelijks leven. Het doel van de fysiotherapie is om de onafhankelijkheid en veiligheid te vergroten of te behouden. Samen met jou maken we een oefenplan dat gericht is op dagelijkse activiteiten, zoals lopen. We werken ook aan het verbeteren van de balans, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.

 

Parkinson Oefengroep 

De Parkinson oefengroep wordt begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut en richt zich op kracht, uithoudingsvermogen en balans. Naast de begeleiding is de groep ook een plek waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Samen werken we aan het verbeteren van jouw dagelijkse functioneren. In sommige gevallen kan individuele behandeling nodig zijn voor of na deelname aan de groep. Indien je niet in staat bent om naar de praktijk te komen, is behandeling bij jou thuis mogelijk.

 

Trainingsmomenten en locaties Parkinson Oefengroep:

Sneek, Kleinzand 169:  Maandag 13.30 – 14.30 uur | Donderdag 13.00 – 14.00 uur

Bolsward, Franekerstraat 3 (It Buro): Dinsdag 13.50 – 14.50 uur

 

Stoelyoga voor Parkinson patiënten

Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. Een Stoelyoga les bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel en is daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Tijdens de les is er veel aandacht voor de ademhaling. Er ontstaat ruimte en rust en je wordt flexibel. Meer informatie over stoelyoga lees je hier.

 

Onze specialisten bij Parkinson:

*Een bewegingsagoog besteedt aandacht aan houdings- en bewegingsvaardigheden via sport en bewegingsactiviteiten. Doel hiervan is het leren omgaan met belasting en belastbaarheid. Met trainingstherapie, conditietraining, valtraining en sport kan dit bereikt worden.

 

Hulp nodig bij de ziekte van Parkinson?

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder