Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

De bekkenbodemspier

Anatomische afbeelding van de bekkenbodem met benamingenDe bekkenbodemspier is een spier die zich onder in het bekken bevindt. Hij loopt vanaf het schaambeen naar het stuitje en naar de beide zitknobbels. De bekkenbodemspier bestaat uit meer dan 10 verschillende spieren. Het lukt echter niet om al deze spieren apart aan te sturen. Wij spannen en ontspannen de bekkenbodemspier in zijn geheel. Wel kunnen we door voorover te leunen wat meer de nadruk leggen op de voorzijde en als we achterover leunen, leggen we wat meer de nadruk op de achterzijde.

De functies van de bekkenbodemspier zijn:

  1. Stabilisatie. Als wij ons been of onze arm uitstrekken moet de bekkenbodemspier aanspannen om deze beweging makkelijker te maken.
  2. De bekkenbodemspier voorkomt verzakkingen door de buikorganen te ondersteunen, oa de darmen,de blaas en de baarmoeder.
  3. De bekkenbodemspier zorgt dat wij continent zijn, voor urine en ontlasting.
  4. De bekkenbodemspier heeft een seksuele functie.
  5. De bekkenbodemspier maakt een bevalling mogelijk.

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in alle functies van de bekkenbodemspier. Door onderzoek, waaronder eventueel inwendig onderzoek, kan zij de oorzaak van klachten achterhalen.
Klachten kunnen ontstaan door de volgende ‘afwijkingen’:

  1. De bekkenbodemspier is te slap. Op de momenten dat we hem nodig hebben, kan hij niet voldoende kracht leveren. Vaak komt dit door een bevalling, de overgang, de leeftijd en/ of een operatie in het bekkengebied.
  2. De bekkenbodemspier is te gespannen. Hij is hierdoor constant aan het werk. Op het moment dat we hem nodig hebben, is hij al vermoeid en kan niet optimaal presteren. Dit gebeurt vaak als er stress/ spanningen aanwezig zijn, bij pijn, een verkeerde houding of als reactie op angst voor bijvoorbeeld urineverlies.
  3. Coördinatiestoornis. U wilt de bekkenbodemspier wel gebruiken, maar de hersenen weten niet meer hoe dit moet. Het is wel mogelijk om dit opnieuw te leren. Dit kan oa het geval zijn na een bevalling of operatie.
  4. Niet functionerende bekkenbodemspier. De hersenen kunnen de bekkenbodemspier niet meer aan sturen. Dit ontstaat soms tijdens een bevalling of operatie. De zenuwen naar de spieren worden doorgeknipt en kunnen geen signaal meer doorgeven, of de bekkenbodemspier raakt zelf beschadigd.

Op latere leeftijd kunnen alsnog klachten ontstaan door gebeurtenissen uit het verleden, zoals een bevalling. Zowel vrouwen als mannen kunnen klachten ervaren uit de bekkenbodemspier.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met Yvonne van der Veen;
Yvanderveen@fysio-actief.nl

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Ouderen fysiotherapie Senioren fitness
Sport

Krachttraining voor ouderen

Blog:Krachttraining voor ouderen Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere

Lees verder
Sport

Personal training bij Fysio-Actief

Blog:Personal training bij Fysio-Actief In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van personal training bij Fysio-Actief. Of je nu net begint met sporten of al ervaring hebt en wat extra

Lees verder
Oncologie fysio-Actief fysiotherapie Sneek bolsward Joure
Fysiotherapie

Wat is COPD?

Blog:Wat is COPD? COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de

Lees verder
Bedrijfsfysiotherapie Bolsward, Joure, Sneek
Fysiotherapie

De schouder

Blog:De Schouder De schouder is een complex gewricht. Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Tenminste als

Lees verder
Sport

De herfst is begonnen!

Blog:De Herfst is begonnen! De herfst is begonnen! En dat zie en voel je. Kleur veranderen, de temperaturen dalen en de lucht voelt fris aan. Het is een seizoen dat veel mensen aanzet

Lees verder