Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

De bekkenbodemspier

Anatomische afbeelding van de bekkenbodem met benamingenDe bekkenbodemspier is een spier die zich onder in het bekken bevindt. Hij loopt vanaf het schaambeen naar het stuitje en naar de beide zitknobbels. De bekkenbodemspier bestaat uit meer dan 10 verschillende spieren. Het lukt echter niet om al deze spieren apart aan te sturen. Wij spannen en ontspannen de bekkenbodemspier in zijn geheel. Wel kunnen we door voorover te leunen wat meer de nadruk leggen op de voorzijde en als we achterover leunen, leggen we wat meer de nadruk op de achterzijde.

De functies van de bekkenbodemspier zijn:

  1. Stabilisatie. Als wij ons been of onze arm uitstrekken moet de bekkenbodemspier aanspannen om deze beweging makkelijker te maken.
  2. De bekkenbodemspier voorkomt verzakkingen door de buikorganen te ondersteunen, oa de darmen,de blaas en de baarmoeder.
  3. De bekkenbodemspier zorgt dat wij continent zijn, voor urine en ontlasting.
  4. De bekkenbodemspier heeft een seksuele functie.
  5. De bekkenbodemspier maakt een bevalling mogelijk.

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in alle functies van de bekkenbodemspier. Door onderzoek, waaronder eventueel inwendig onderzoek, kan zij de oorzaak van klachten achterhalen.
Klachten kunnen ontstaan door de volgende ‘afwijkingen’:

  1. De bekkenbodemspier is te slap. Op de momenten dat we hem nodig hebben, kan hij niet voldoende kracht leveren. Vaak komt dit door een bevalling, de overgang, de leeftijd en/ of een operatie in het bekkengebied.
  2. De bekkenbodemspier is te gespannen. Hij is hierdoor constant aan het werk. Op het moment dat we hem nodig hebben, is hij al vermoeid en kan niet optimaal presteren. Dit gebeurt vaak als er stress/ spanningen aanwezig zijn, bij pijn, een verkeerde houding of als reactie op angst voor bijvoorbeeld urineverlies.
  3. Coördinatiestoornis. U wilt de bekkenbodemspier wel gebruiken, maar de hersenen weten niet meer hoe dit moet. Het is wel mogelijk om dit opnieuw te leren. Dit kan oa het geval zijn na een bevalling of operatie.
  4. Niet functionerende bekkenbodemspier. De hersenen kunnen de bekkenbodemspier niet meer aan sturen. Dit ontstaat soms tijdens een bevalling of operatie. De zenuwen naar de spieren worden doorgeknipt en kunnen geen signaal meer doorgeven, of de bekkenbodemspier raakt zelf beschadigd.

Op latere leeftijd kunnen alsnog klachten ontstaan door gebeurtenissen uit het verleden, zoals een bevalling. Zowel vrouwen als mannen kunnen klachten ervaren uit de bekkenbodemspier.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met Yvonne van der Veen;
Yvanderveen@fysio-actief.nl

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder