Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Leven met een gastric bypass

Sporter in Beeld
Leven met een gastric bypass

In dit blog vertelt Lalita de Ruiter-Potma hoe het is om te leven met een gastric bypass (maagverkleining). Lalita traint regelmatig in de sportzaal van Fysio-Actief in Joure. 

Wie ben ik?

Ik ben Lalita de Ruiter – Potma en ik ben 31 jaar. Getrouwd met Johan, zusje van Merel en dochter van Gerard en Thea. Johan en ik wonen in Joure. Ik werk als leerkrachtondersteuner op een basisschool in Terherne (lekker op de fiets naar mijn werk). Mijn hobby’s zijn roeien en gezellige dingen met vrienden en familie doen.

Hoe ben ik tot mijn keuze gekomen?

Na gesprekken met mijn huisarts en zo’n 5 jaar verschillende diëten geprobeerd te hebben, heb ik gekozen om een gastric bypass te doen. De huisarts heeft mij een verwijsbrief gegeven en ik heb mij via de website van het Con (centrum voor Obesitas Nederland) aangemeld. Na de intake kreeg ik een GO. Ik mocht met de chirurg in gesprek over welke van de 3 maagverkleiningen ik zou willen. In eerste instantie koos ik voor de mini gastric bypass, maar omdat ik vaak last had van brandmaagzuur raadde de chirurg deze af. Daarom heb ik gekozen voor de gastric bypass (vergoed door de zorgverzekeraar). 

De keuze is gemaakt, nu nog een datum waarop de operatie mag gaan plaats vinden. In maart 2022 kreeg ik het bericht dat ik in april mocht komen voor mijn operatie. In de tijd tussen de intake en de operatie (ongeveer 1 jaar) ben ik bij diëtist Hester Visser (Ellen) geweest om mijn eetpatroon aan te passen. Dit vond ik erg lastig. Je moet genoeg tijd laten tussen je eten en drinken. En het is gewenst dat je 6 tot 8 eetmoment op een dag hebt.

Na mijn operatie kreeg ik het advies om de eerste week vloeibaar te eten. Dit heb ik vier dagen volgehouden. Ik had zo’n zin in ‘gewoon’ eten en ben ik met het eetpatroon wat ik met mijn diëtist heb opgesteld begonnen. Zeer kleine portie en tussen het eten en drinken een half uur laten. Dit is heel belangrijk omdat je maag dat anders niet aan kan.

En hoe nu verder?

  • Sporten:

Na de zes weken rust ben ik weer gaan roeien (heerlijk!). Ook ben ik opzoek gegaan naar een veilige omgeving om te gaan fitnessen. Deze vond ik bij Fysio Actief. Onder begeleiding lekker sporten. Ook heb ik het hardlopen opgepakt. En hoop ik in november 5km te kunnen hardlopen tijdens de Berenloop op Terschelling. 

  • Eten:

Het eten is in het begin lastig, maar nu gaat het prima. Ik eet bijna alles, nog steeds kleine portie, als iets heel scherp is dan krijg ik er wel wat last van. Er wordt geadviseerd om niet meer alcohol te drinken omdat de kans op verslaving groter is. In het begin had ik hier ook zeker geen behoefte aan, maar nu drink ik in het weekend wel eens een wijntje. Ik laat het vaak bij eentje, omdat ik dan best wel vol zit. Het drinken van koolzuur (prik) doe ik bijna niet. Er wordt gezegd dat dit de maag kan vergroten en ik vind het ook niet zo lekker.

  • Leven:

Het leven met een gastric bypass bevalt mij heel erg goed. Ik heb er geen last van en geniet volop van alles wat op mijn pad komt. Als ik geweten had dat het zo ‘makkelijk’ zou zijn, dan had ik het eerder gedaan.

Dit is een ‘succesverhaal’ over een gastric bypass. Het gaat niet altijd zo makkelijk of zo goed. Dit verschilt per persoon.

Meer informatie over sporten bij Fysio-Actief:

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Ouderen fysiotherapie Senioren fitness
Sport

Krachttraining voor ouderen

Blog:Krachttraining voor ouderen Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere

Lees verder
Sport

Personal training bij Fysio-Actief

Blog:Personal training bij Fysio-Actief In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van personal training bij Fysio-Actief. Of je nu net begint met sporten of al ervaring hebt en wat extra

Lees verder
Oncologie fysio-Actief fysiotherapie Sneek bolsward Joure
Fysiotherapie

Wat is COPD?

Blog:Wat is COPD? COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de

Lees verder
Bedrijfsfysiotherapie Bolsward, Joure, Sneek
Fysiotherapie

De schouder

Blog:De Schouder De schouder is een complex gewricht. Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Tenminste als

Lees verder
Sport

De herfst is begonnen!

Blog:De Herfst is begonnen! De herfst is begonnen! En dat zie en voel je. Kleur veranderen, de temperaturen dalen en de lucht voelt fris aan. Het is een seizoen dat veel mensen aanzet

Lees verder