Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Knieklachten tijdens en/of na het sporten

Knieklachten tijdens en/of na het sporten 

Jaarlijks lokaliseert 18% van de sportblessures zich in de knie. De pijn in of rond de knie kan tijdens en/of na het sporten ervaren worden. Dit kan erg frustrerend zijn, omdat het je kan belemmeren tijdens een training of wedstrijd en soms moet je zelfs een tijdje helemaal stoppen met sporten. Na een periode van rust lijkt het soms beter te gaan, maar als je dan weer begint met sporten komt het toch weer terug. Hoe kan dit? 

De knie wordt gevormd door verschillende botten, banden, kapsel, menisci en omliggende spieren. Een goede samenwerking van al deze structuren zorgt ervoor dat jij je sport kan beoefenen. Zodra er ergens in dit complexe systeem iets mis gaat, kan pijn en dus een ‘blessure’ ontstaan. Zo’n blessure kan op verschillende manieren ontstaan. 

Acute knieklachten

Allereerst kan dit acuut gebeuren door bijvoorbeeld een verkeerde beweging, een misstap of een val. In dat geval kan er schade ontstaan aan een van de kniebanden of de menisci of kan er sprake zijn van een botbreuk. Hierbij kan je pijn ervaren, kan er zwelling optreden en kan je het gevoel hebben alsof je door de knie ‘zakt’. Dit soort blessures komen vaak voor bij sporten met veel abrupt wenden, keren of springen, zoals: voetbal, volleybal of bijvoorbeeld skiën. 

Knieblessures die geleidelijk ontstaan

Knieblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan en vervolgens steeds erger worden. In het begin heb je mogelijk alleen lichte pijnklachten na het sporten, maar na een paar weken begint de pijn ook op te spelen tijdens het sporten en soms zelfs in het dagelijks leven. Dit soort klachten ontstaan vaak door overbelasting van een of meerdere structuren in of rondom de knie. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld een verkeerde trainingsopbouw, te weinig hersteltijd, verkeerd trainingsmateriaal, verkeerde techniek, etc. waardoor de klachten zich langzaam ontwikkelen. Sporten waarbij dit soort klachten kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld hardlopen, volleybal, of fitness. 

Wat kun je doen bij een knie blessure?

Heb je door een verkeerde beweging of val een acute pijnlijke en/of dikke knie? Het beste wat je dan als eerste kan doen is goed koelen, dit kan helpen tegen de pijn en de zwelling. Indien mogelijk kan je proberen om de knie rustig te blijven bewegen, om te voorkomen dat deze erg stijf wordt. 

Heb je vooral pijn bij intensieve inspanning, probeer dan rust te nemen om te kijken of de klachten daar beter van worden. Goed herstellen is belangrijk alvorens het sporten weer op te pakken. Vaak is het moeilijk om zelf in te schatten wat wel en niet goed is. Onze (sport)therapeuten kunnen je hierbij helpen. 

Wat doet de fysiotherapeut?

Als je bij ons in de praktijk komt zal de (sport)therapeut middels een vraaggesprek een duidelijk beeld van jouw klachten proberen te krijgen en met aanvullend onderzoek een diagnose stellen. Vervolgens stel je samen met de therapeut een passend behandelplan op om het sporten zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken. 

Als je nog vragen hebt of als je wilt starten met jouw herstel neem dan contact met ons op.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Wat is een chronisch bekkenpijn?

Blog:Wat is een chronisch bekkenpijn? Chronische bekkenpijn is pijn in het buik-en bekkengebied die langer dan 6 maanden bestaat. Het komt voor bij mannen en vrouwen en kan vervelende klachten geven. Bij het

Lees verder
Ouderen fysiotherapie Senioren fitness
Sport

Krachttraining voor ouderen

Blog:Krachttraining voor ouderen Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere

Lees verder
Sport

Personal training bij Fysio-Actief

Blog:Personal training bij Fysio-Actief In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van personal training bij Fysio-Actief. Of je nu net begint met sporten of al ervaring hebt en wat extra

Lees verder
Oncologie fysio-Actief fysiotherapie Sneek bolsward Joure
Fysiotherapie

Wat is COPD?

Blog:Wat is COPD? COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de

Lees verder