Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Knieklachten tijdens en/of na het sporten

Knieklachten tijdens en/of na het sporten 

Jaarlijks lokaliseert 18% van de sportblessures zich in de knie. De pijn in of rond de knie kan tijdens en/of na het sporten ervaren worden. Dit kan erg frustrerend zijn, omdat het je kan belemmeren tijdens een training of wedstrijd en soms moet je zelfs een tijdje helemaal stoppen met sporten. Na een periode van rust lijkt het soms beter te gaan, maar als je dan weer begint met sporten komt het toch weer terug. Hoe kan dit? 

De knie wordt gevormd door verschillende botten, banden, kapsel, menisci en omliggende spieren. Een goede samenwerking van al deze structuren zorgt ervoor dat jij je sport kan beoefenen. Zodra er ergens in dit complexe systeem iets mis gaat, kan pijn en dus een ‘blessure’ ontstaan. Zo’n blessure kan op verschillende manieren ontstaan. 

Acute knieklachten

Allereerst kan dit acuut gebeuren door bijvoorbeeld een verkeerde beweging, een misstap of een val. In dat geval kan er schade ontstaan aan een van de kniebanden of de menisci of kan er sprake zijn van een botbreuk. Hierbij kan je pijn ervaren, kan er zwelling optreden en kan je het gevoel hebben alsof je door de knie ‘zakt’. Dit soort blessures komen vaak voor bij sporten met veel abrupt wenden, keren of springen, zoals: voetbal, volleybal of bijvoorbeeld skiën. 

Knieblessures die geleidelijk ontstaan

Knieblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan en vervolgens steeds erger worden. In het begin heb je mogelijk alleen lichte pijnklachten na het sporten, maar na een paar weken begint de pijn ook op te spelen tijdens het sporten en soms zelfs in het dagelijks leven. Dit soort klachten ontstaan vaak door overbelasting van een of meerdere structuren in of rondom de knie. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld een verkeerde trainingsopbouw, te weinig hersteltijd, verkeerd trainingsmateriaal, verkeerde techniek, etc. waardoor de klachten zich langzaam ontwikkelen. Sporten waarbij dit soort klachten kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld hardlopen, volleybal, of fitness. 

Wat kun je doen bij een knie blessure?

Heb je door een verkeerde beweging of val een acute pijnlijke en/of dikke knie? Het beste wat je dan als eerste kan doen is goed koelen, dit kan helpen tegen de pijn en de zwelling. Indien mogelijk kan je proberen om de knie rustig te blijven bewegen, om te voorkomen dat deze erg stijf wordt. 

Heb je vooral pijn bij intensieve inspanning, probeer dan rust te nemen om te kijken of de klachten daar beter van worden. Goed herstellen is belangrijk alvorens het sporten weer op te pakken. Vaak is het moeilijk om zelf in te schatten wat wel en niet goed is. Onze (sport)therapeuten kunnen je hierbij helpen. 

Wat doet de fysiotherapeut?

Als je bij ons in de praktijk komt zal de (sport)therapeut middels een vraaggesprek een duidelijk beeld van jouw klachten proberen te krijgen en met aanvullend onderzoek een diagnose stellen. Vervolgens stel je samen met de therapeut een passend behandelplan op om het sporten zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken. 

Als je nog vragen hebt of als je wilt starten met jouw herstel neem dan contact met ons op.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysio-Actief-nieuws
Fysiotherapie

Chronische lage rugklachten

Blog:Chronische lage rugklachten Chronische lage rugklachten vormen een veelvoorkomend en hardnekkig probleem dat veel mensen treft. Deze aanhoudende pijn kan het dagelijkse leven ernstig verstoren en de kwaliteit van leven verminderen. Gelukkig biedt

Lees verder
Fysiotherapie

Schouderklachten: langdurig en complex

Blog:Schouderklachten: langdurig en complex Schouderklachten zijn vaak langdurige en complexe klachten! De kans is vrij groot dat het herstel langer duurt dan we aanvankelijk hopen. Feit is ook dat hoe langer de klacht

Lees verder