Blog: Meten is weten (Voorste kruisband blessure)
In ons blog ‘Voorste kruisband blessure’ werd al genoemd dat we tijdens een revalidatie iedere 3-4 maanden de progressie in kaart gebracht middels verschillende testen. Denk hierbij aan vragenlijsten, krachttesten (Biodex), sprongtesten en functionele testen. In dit blog leggen we uit waarom we deze tussentijdse testen doen.
Testen tijdens de revalidatie
De tussentijdse testen doen we met verschillende redenen:
- Ondersteunen van de besluitvorming binnen de revalidatie op basis van gestelde criteria.
- Motiveren door meetbare en realistische doelen te stellen.
- Monitoren van de voortgang van de revalidatie.
Kracht
Quadriceps en Hamstring kracht spelen een belangrijke rol in het herstel na een voorste kruisbandreconstructie. Zo is het belangrijk dat deze spieren onder andere een goede maximale kracht, explosieve kracht en uithoudingsvermogen hebben. Daarnaast is het belangrijk dat het verschil tussen het linker en rechter been zo klein mogelijk is en ook de verhouding van kracht tussen de Quadriceps en Hamstrings speelt een rol. Het verschil tussen links en rechts wordt aangeduid met LSI (Limb Symmetry Index), waarbij een LSI>90% vaak als veilig wordt beschouwd. Het verschil tussen de Quadriceps en Hamstrings noemen ze ook wel de H:Q-ratio, deze ligt idealiter rond de 0,6. Dit alles kunnen we meten met een Biodex meting. Hierbij wordt de kracht van deze spieren gemeten met verschillende hoeksnelheden en krijgen we een goed algeheel beeld. Op basis van de resultaten kan vervolgens gekeken worden naar eventuele aanpassingen in het revalidatieschema.
Hop-test
Kracht is natuurlijk niet het enige dat belangrijk is. Zo kijken we bijvoorbeeld ook naar sprongen middels bijvoorbeeld hop-testen. Dit zijn testen waarbij verschillende sprongen uitgevoerd worden. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de afstand die gesprongen wordt, maar eigenlijk nog belangrijker is de kwaliteit van de sprong en de landing. Dus: hoe voer je deze uit?
De voorste kruisband revalidatie kent verschillende fases met bijbehorende criteria die getest en behaald dienen te worden.
Wat weten we na de testen?
Na het uitvoeren en behalen van de testen weten we dat de basisfunctie van de knie voldoende hersteld is, de spierkracht genormaliseerd is, dat je kwantitatief en kwalitatief goed kan springen en landen en coördinatief lastigere bewegingen kan maken. Dus: je weet dat je een bepaald basisniveau hebt om terug te keren naar jouw sport. Deze testen geven echter nooit garantie op een blessurevrij beloop van de terugkeer naar jouw sport en zij kunnen helaas niet uitsluiten dat je nieuw knieletsel oploopt tijdens het sporten.
Klantverhaal Arjan Wiersma
Arjen revalideerde bij ons nadat hij zijn voorste kruisband had gescheurd tijdens een voetbalwedstrijd. Inmiddels heeft hij al weer enkele wedstrijden gespeeld.
Wil je weten hoe Arjan de revalidatie bij Fysio-Actief heeft ervaren? Lees hier zijn verhaal.