Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Krachttraining voor ouderen

Blog:
Krachttraining voor ouderen

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere dag, maar minimaal 5 dagen per week. Naast iedere dag een half uur bewegen is het belangrijk om iedere week een uur aan bewegingsoefeningen te doen. Denk hierbij aan buikspieroefeningen en arm- en beenspieroefeningen. Deze krachttraining kan van onschatbare waarde zijn voor ouderen. Door je spieren sterk en lenig te houden, voorkom je stijve gewrichten als gevolg van ouderdom en kun je veel dingen zelf blijven doen.  In dit artikel beschrijven we de voordelen van krachttraining voor ouderen en bieden we praktische tips om veilig en effectief aan de slag te gaan.

 

Enkele voordelen van krachttraining voor ouderen:

Behoud van spiermassa

Naarmate we ouder worden verliezen we spiermassa. Krachttraining helpt dit proces te vertragen en kan zelfs leiden tot spieropbouw, waardoor de algehele mobiliteit en functionaliteit worden verbeterd.

Versterken van botten

Krachttraining belast niet alleen de spieren, maar ook de botten. Dit bevordert de botdichtheid. Dit is belangrijk om osteoporose (botontkalking) en het risico op breuken te verminderen.

Versterken van gewrichten

Regelmatige krachttraining versterkt de gewrichten, verbetert de stabiliteit en vermindert het risico op gewrichtsproblemen. 

Verbeterde balans en coördinatie

Krachttraining verbetert de balans en coördinatie. Dit vermindert het risico op vallen, een belangrijke zorg bij het ouder worden.

Gezelligheid en sociale interactie 

Bij Fysio-Actief trainen we doorgaans in kleine groepen, wat zorgt voor regelmatig contact met medesporters. Dit creëert niet alleen een gezellige sfeer tijdens het sporten, maar biedt ook de mogelijkheid om na afloop samen een kopje koffie te drinken.

Naast de Sport-Actief fitness hebben we ook Senior Fit, is een groepsles speciaal voor senioren.

 

Tips voor veilige krachttraining:

Begin rustig

Start met lichte gewichten en een laag aantal herhalingen. Verhoog geleidelijk de intensiteit om overbelasting te voorkomen.

Richt je op functionele oefeningen

Kies oefeningen die dagelijkse activiteiten nabootsen, zoals bijvoorbeeld squats om het opstaan vanuit een stoel te simuleren. Dit soort oefeningen helpt bij het ontwikkelen van functionele kracht.

Luister naar je lichaam

Stop onmiddellijk met een oefening als je pijn voelt. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen. Onze trainers kunnen jullie daarin begeleiden.

Voeg stretching en mobiliteit-oefeningen toe

Voeg regelmatig stretching en mobiliteit oefeningen toe om de flexibiliteit te behouden en spierstijfheid te verminderen.

Raadpleeg Fysio-Actief of je huisarts

Als je gezondheidsproblemen hebt en twijfelt of je met krachttraining kunt beginnen, raadpleeg dan een van onze trainers of je huisarts.

 

Krachttraining is een waardevolle investering in de gezondheid en vitaliteit van ouderen. Met de juiste aanpak, begeleiding en toewijding kunnen ouderen genieten van de vele voordelen die krachttraining te bieden heeft. Onthoud altijd om voorzichtig te beginnen en de trainingsroutine aan te passen aan je individuele behoeften en capaciteiten. Onze trainers kunnen je daarbij helpen. Het is nooit te laat om te beginnen met werken aan een sterker, gezonder lichaam.

 

Eenvoudige thuisoefeningen voor beginners:

Squats: Doe tien herhalingen waarbij je vanuit een stoel opstaat en weer gaat zitten. Herhaal dit drie keer om je bovenbenen te versterken.

Traplopen: Beklim en daal de trap 4 keer. Voer deze oefening drie keer uit om zowel je bovenbenen te trainen als je conditie te testen.

Muurdrukken: Sta tegenover een muur en plaats je handen op schouderhoogte tegen de muur. Kun je jezelf tien keer van de muur afduwen? Dit versterkt verschillende spieren, waaronder je armen en borst.

Balansoefening: Probeer gedurende halve minuut op één been te blijven staan. Herhaal dit voor het andere been. Dit verbetert je stabiliteit en versterkt je been- en core-spieren.

Vraag een GRATIS PROEFLES aan om zelf te ervaren hoe het is om bij ons te trainen. Bel ons op 0515-434355 en reserveer jouw proefles! We hopen je snel te zien!

Ouderen fysiotherapie Senioren fitness

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysio-Actief-nieuws
Fysiotherapie

Chronische lage rugklachten

Blog:Chronische lage rugklachten Chronische lage rugklachten vormen een veelvoorkomend en hardnekkig probleem dat veel mensen treft. Deze aanhoudende pijn kan het dagelijkse leven ernstig verstoren en de kwaliteit van leven verminderen. Gelukkig biedt

Lees verder
Fysiotherapie

Schouderklachten: langdurig en complex

Blog:Schouderklachten: langdurig en complex Schouderklachten zijn vaak langdurige en complexe klachten! De kans is vrij groot dat het herstel langer duurt dan we aanvankelijk hopen. Feit is ook dat hoe langer de klacht

Lees verder