Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Het verlies van spiermassa als je ouder wordt. (Sarcopenie)

Blog:
Het verlies van spiermassa als je ouder wordt.

Wat is Sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en -kracht als gevolg van ouder worden. Het is een belangrijk gezondheidsprobleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze aandoening af te remmen of te keren. De meest effectieve manieren zijn krachttraining, een eiwitrijk dieet en fysiek actief blijven. In deze blog bespreken we wat sarcopenie is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt voorkomen en behandelen. Bij Fysio-Actief zijn we experts in het helpen van ouderen om actief te blijven en spierverlies tegen te gaan. 

 

Oorzaken van Sarcopenie

Sarcopenie wordt voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder:

 • Leeftijd: Het verlies van spiermassa begint meestal rond het 30e levensjaar en versnelt na het 50e levensjaar. 
 • Inactiviteit: Gebrek aan lichaamsbeweging en fysieke activiteit kan leiden tot spierverlies.
 • Onvoldoende eiwitinname: Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en herstel. Onvoldoende eiwitinname kan bijdragen aan sarcopenie.
 • Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormoonspiegels, zoals afname van testosteron en groeihormoon, kunnen spierverlies versnellen.
 • Chronische ziekten: Sommige medische aandoeningen, zoals diabetes, reumatoïde artritis en kanker, kunnen sarcopenie bevorderen.
 • Voedingstekorten: Een tekort aan vitamines en mineralen, met name vitamine D, calcium en antioxidanten, kunnen bijdragen aan spierverlies.

.

Herkennen van Sarcopenie

Het herkennen van sarcopenie kan soms lastig zijn, omdat de symptomen geleidelijk verschijnen en vaak worden toegeschreven aan normale veroudering. Enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen zijn:

 • Spierzwakte: Moeite hebben met dagelijkse activiteiten zoals opstaan uit een stoel of traplopen.
 • Verlies van spiermassa: Duidelijk zichtbaar verlies van spieromvang.
 • Verminderd uithoudingsvermogen: Sneller vermoeid raken bij activiteiten die voorheen gemakkelijk waren.
 • Gewichtsverlies: Onverklaarbaar gewichtsverlies kan ook een teken zijn van sarcopenie.

 

Preventie en Behandeling

Hoewel sarcopenie vaak wordt geassocieerd met veroudering, zijn er stappen die je kunt nemen om spierverlies te vertragen of te voorkomen:

 • Lichaamsbeweging: Regelmatige krachttraining en weerstandsoefeningen kunnen spiermassa opbouwen en behouden.
 • Eiwitinname: Zorg voor voldoende eiwitten in je dieet, bij voorkeur uit magere bronnen zoals kip, vis, bonen en noten.
 • Goede voeding: Een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen is essentieel voor spiergezondheid.
 • Hormonale therapie: In sommige gevallen kan hormoontherapie door een arts worden aanbevolen.
 • Medicijnen: Er zijn medicijnen in ontwikkeling die de behandeling van sarcopenie kunnen ondersteunen, maar deze zijn nog in onderzoeksfase.

Bij Fysio-Actief geloven we dat iedereen, ongeacht leeftijd, kan profiteren van regelmatige lichaamsbeweging en professionele begeleiding. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ouderen bij het behouden en opbouwen van spiermassa en kracht. Neem contact met ons op en laten we samen aan de slag gaan voor een gezondere en actievere toekomst!

Meer informatie

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder