Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Fit blijven tijdens de vakantie: Zo doe je dat

Blog:
Fit blijven tijdens de vakantie: Zo doe je dat.

Tijdens de vakantie is het heerlijk om helemaal niets te doen. Of je nu drie weken op de camping, thuis of op het strand doorbrengt, het betekent dat je drie weken lang even helemaal kunt ontspannen. Geen school, geen deadlines die je op de hielen zitten, geen vervelende pop-ups van nieuwe e-mails in de hoek van je computerscherm, en geen baas die naast je verschijnt met een stapel dossiers die doorgenomen moeten worden.

Met andere woorden: je werkt niet aan je conditie of spieropbouw. Maar in plaats daarvan begint je lichaam iets anders op te bouwen… namelijk de vakantiekilo’s!

 

Rust is goed

 

Laten we vooropstellen dat het goed is om af en toe rust te nemen. Hoewel dagelijks bewegen goed is voor je lichaam, kan het volgen van een intensief fysiek trainingsprogramma dag in dag uit uiteindelijk ten koste gaan van je lichaam. Dit komt doordat je spieren niet groeien tijdens het trainen, maar juist tijdens de herstelperiode wanneer ze de kans krijgen om te herstellen. Na een dag intensief bewegen of bijvoorbeeld een uur zware krachttraining is het daarom altijd belangrijk om een dag rust te nemen.

 

Het effect van rust op je lichaam

 

Na drie dagen rust

Als je echter voor een langere periode rust neemt, wordt het een ander verhaal. Na drie dagen rust beginnen je opgebouwde spieren namelijk al een beetje af te breken. Bovendien verliest je lichaam minder snel vet en slaat het juist meer op. Dit betekent niet dat je op de derde dag al wakker wordt met een zwembandje; het proces van het verliezen van je vooruitgang duurt meer dan twee maanden.

Na twaalf dagen rust

Ongeveer twaalf dagen zonder sporten kan je uithoudingsvermogen achteruit laten gaan, soms zelfs met vijftig procent na twee weken! Je lichaam kan dan minder efficiënt zuurstof opnemen en naar de spiercellen transporteren. Je zult merken dat je wat kracht verliest, sneller moe wordt en minder fit voelt dan voorheen. Bovendien kan je bloedsuikerspiegel en bloeddruk licht stijgen.

Na vijf tot acht weken rust
Na vijf tot acht weken zul je merken dat je lichaam meer vet vasthoudt en je kunt zelfs wel tot twaalf procent meer lichaamsvet krijgen dan bij de start. Tegelijkertijd neemt je spiermassa alleen maar af. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet voor iedereen geldt; elk lichaam is immers anders. Leeftijd, lichaamsbouw en geslacht spelen bijvoorbeeld een rol.

 

Spierpijn na de vakantie

 

Wanneer je na drie weken rust je oude sportroutine oppakt, zul je merken dat dit behoorlijk zwaar kan zijn. Gedurende die drie weken heb je namelijk flink wat conditie verloren en moet je dit eerst weer opbouwen voordat je op het niveau bent waar je gebleven was. Om het nog erger te maken, zul je hoogstwaarschijnlijk na de eerste dag van trainen spierpijn krijgen.

 

Blijf actief tijdens de vakantie!

 

Daarom is het belangrijk om tijdens de vakantie in beweging te blijven! Sporten is namelijk ontzettend goed voor je en je wilt de vooruitgang die je geboekt hebt niet in een paar weken teniet doen. Het is helemaal niet erg om tijdens de vakantie wat minder te sporten, maar zorg er wel voor dat je niet helemaal stil komt te zitten.

 

Fitheid mee op vakantie

 

“Het past niet in de koffer” is geen geldig excuus. Er zijn diverse fitnessattributen beschikbaar in koffer- of handtasformaat, zoals weerstandsbanden, powerbands of een springtouw. Natuurlijk is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens en na het sporten: zorg dus voor een drinkfles of bidon en vergeet niet een massageroller in te pakken voor een welverdiende ontspanning na de training.

Met enkele snelle en eenvoudige oefeningen kan je jouw conditie gemakkelijk op peil houden tijdens de vakantie, zelfs als je weinig tijd hebt. Hierdoor zal het niet nodig zijn om jouw trainingsroutine weer op gang te krijgen na een lange rustperiode en blijven de vakantiekilo’s op hun plaats. Succes is verzekerd!

 

Kijk ook eens op ons Youtube kanaal. Hier vind je leuke workouts, door onze eigen Fysio-Actief trainers, die je gemakkelijk thuis of op het strand kunt doen.

https://www.youtube.com/channel/UCwnbtU-105BH2n38oPFZwDw

 

 

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysio-Actief-nieuws
Fysiotherapie

Chronische lage rugklachten

Blog:Chronische lage rugklachten Chronische lage rugklachten vormen een veelvoorkomend en hardnekkig probleem dat veel mensen treft. Deze aanhoudende pijn kan het dagelijkse leven ernstig verstoren en de kwaliteit van leven verminderen. Gelukkig biedt

Lees verder
Fysiotherapie

Schouderklachten: langdurig en complex

Blog:Schouderklachten: langdurig en complex Schouderklachten zijn vaak langdurige en complexe klachten! De kans is vrij groot dat het herstel langer duurt dan we aanvankelijk hopen. Feit is ook dat hoe langer de klacht

Lees verder