Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Psychosomatiek in Joure

Psychosomatiek - Joure
Psychosomatische fysiotherapie bij onverklaarbare klachten

Woon je in de regio Joure en heb je last van onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, vage pijnklachten, duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid, enzovoorts? Heb je al meerdere artsen geraadpleegd zonder een duidelijke diagnose te krijgen? Kortom, je kunt geen medische oorzaak vinden voor je klachten, maar ze blijven aanhouden.

Dit kunnen psychosomatische klachten zijn, waarbij je lichamelijke klachten een link hebben met je psyche (geest). Hoewel dit verwarrend kan zijn, is het eigenlijk heel normaal. Het lichaam en de geest zijn nauw met elkaar verbonden en hebben grote invloed op elkaar. In dergelijke situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut in Joure een aanzienlijk verschil maken.

 

Wat zijn psychosomatische klachten?

Een significant aantal mensen, namelijk 20 tot 35% van degenen die medische hulp zoeken bij een huisarts, kampt met onverklaarde lichamelijke klachten. Deze klachten, die vaak psychosomatisch van aard zijn en verband houden met spanning of stress, kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor het sociale en professionele functioneren van de patiënt. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Onbegrepen pijnklachten (o.a. rug, nek, schouder, been)
  • Duizeligheid en hoofdpijn
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst
  • Hoge ademhaling en/of hyperventilatie

Verder kan ook somberheid leiden tot fysieke klachten. Met al deze klachten kan de gespecialiseerde psychosomatisch fysiotherapeut in Joure jou helpen.

 

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie in Joure?

Bij psychosomatische klachten zorgt de fysiotherapeut met specifieke aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die van invloed zijn op jouw welzijn. Door het inzichtelijk maken van het probleem en het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, ondersteunt de psychosomatisch fysiotherapeut in Joure jou bij het herstelproces. Dit kan door gerichte oefeningen, zoals:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningstechnieken
  • Lichaamsbewustwordingsoefeningen
  • Bewustwording van je grenzen
  • Het bevorderen van het vertrouwen in het lichamelijk functioneren

Door inzicht te krijgen in de oorzaak van de klachten én de factoren die de klachten in stand houden, beïnvloed je ook je zelfbeeld. Je krijgt weer vertrouwen in jezelf en je lichaam.

 

Psychosomatische problemen vaak complex

De problematiek rond psychosomatische klachten kan complex zijn, daarom werkt de psychosomatisch fysiotherapeut in Joure indien nodig samen met jouw huisarts of een psycholoog. Dit gaat altijd in nauw overleg met jou. Bij Fysio-Actief in Joure zijn de fysiotherapeuten gespecialiseerd in het benaderen van langdurige klachten vanuit een breder perspectief. Ze bieden jou ondersteuning en stellen samen met jou een gepersonaliseerd behandelplan op. Dit plan hoeft niet alleen gericht te zijn op de lichamelijke klacht, maar ook op mentale en/of sociaalmaatschappelijke factoren.

 

Wat kun je eventueel zelf doen bij psychosomatische klachten

Om je nog net even wat verder te helpen hebben we hieronder enkele handige tips (bron: bylizet.nl).

1. Ga op zoek naar veranderingen in je levensstijl

Psychosomatische klachten kunnen aangeven dat bepaalde aspecten van je leven te veel stress veroorzaken. Het kan waardevol zijn om na te denken over zaken waar je mogelijk afstand van wilt nemen, zoals werk dat niet meer vervullend is of spanningen binnen de familie. Door deze vragen kritisch te overwegen, kun je tot de conclusie komen dat er veranderingen nodig zijn. De psychosomatisch fysiotherapeut in Joure of een psycholoog kan je helpen om dit proces te doorlopen en gezonde veranderingen aan te brengen.

2. Vind manieren om stress in je leven te verminderen

Het verminderen van stress kan een gunstig effect hebben op psychosomatische klachten. Probeer werkstress te verminderen en beperk de tijd die je doorbrengt met negatieve invloeden. Neem regelmatig de tijd voor een wandeling of om te ontspannen in het zonnetje. Door aandacht te besteden aan stressvermindering, kun je mogelijk verbeteringen opmerken in jouw klachten.

3. Kies een paar goede vrienden, die écht luisteren

In moeilijke tijden is het vaak fijn om te weten dat er mensen zijn op wie je kunt rekenen om je gevoelens te delen en je te helpen. Zoek deze mensen op als je het zwaar hebt. Als iemand niet bereid is om te praten, trek het dan niet persoonlijk aan, maar zoek steun bij iemand anders. Je vrienden staan altijd voor je klaar, ook als het gaat om psychosomatische klachten.

4. Besteed veel tijd aan ontspanning

Neem een warm bad, ga lekker lang in bad zitten, lees een goed boek of hang rond met een goede vriend. Ontspanning is een belangrijk onderdeel van een evenwichtig leven. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 2 uur plezier maakt en ontspannen bent, dit is optimaal voor je gezondheid.

5. Zorg voor je lichaam

Slaap minstens 8 uur per nacht, vul 1/3 van je bord met groenten en fruit en krijg voldoende beweging. Probeer de trap te nemen in plaats van de lift en ga eens wat vaker naar de sportschool toe. Je lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk als je mentale gezondheid. Wanneer je je fit voelt, voel je je ook gelijk een stuk vrolijker.

6. Zoek professionele begeleiding

Zoek een coach, psycholoog, haptonoom of andere therapie die jou aanspreekt. Het is vooral belangrijk dat jij je op je gemak en veilig voelt bij jouw coach of therapeut. Je kunt kiezen om over jouw klachten te praten, maar ook zijn er vele soorten lichaamsgerichte therapie, zoals bijvoorbeeld haptonomie, ademcoaching of bokstherapie. Deze vorm van therapie neemt als uitgangspunt het lichaam.

 

Tips voor de omgeving

Zijn er dierbare in jou omgeving die psychosomatische klachten ervaren? Dan hebben we enkele tips voor jou om hiermee om te kunnen gaan:

  1. Neem de klachten altijd serieus en maak dit bespreekbaar.
  2. Kijk samen naar de oorzaak hoe de klachten blijven terugkomen.
  3. Kijk samen naar de juiste balans in rust en de dagelijkse activiteiten.
  4. Blijf met elkaar praten over de klachten en hoe je iemand kunt helpen.
  5. Zorg ervoor dat je ook een vertrouwd persoon hebt waarmee je kunt praten over wat jij ervaart.

 

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?

Het is zeker niet onmogelijk om psychosomatische klachten te overwinnen. Door de bovengenoemde tips te volgen en professionele hulp in te schakelen, zet je een belangrijke stap richting herstel. Of je nu last hebt van een neerslachtig gevoel of meer ernstige klachten, het zoeken van hulp is de sleutel om je problemen aan te pakken.

Als je psychosomatische klachten ervaart zoals hierboven beschreven, nodigen we je uit om je aan te melden voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de fysiotherapeut in Joure bespreken wat zij voor jou kan betekenen en samen met jou een behandelplan opstellen.




Onze psychosomatisch fysiotherapeut:

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder