
Blog: Voorste kruisband blessure
Voor sporters is een voorste kruisband blessure een van de meest ingrijpende blessures. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker dat sporters een voorste kruisbandruptuur hebben opgelopen en lang uit de roulatie zijn. Wat is de voorste kruisband eigenlijk en wat houdt deze blessure precies in? Dat leggen we uit in dit blog.
Anatomie en functie
De voorste kruisband is een band die zorgt voor stabiliteit in de knie. De knie kent vier belangrijke banden. In het midden van de knie bevinden zich de voorste en achterste kruisband. Deze twee banden kruisen elkaar, vandaar de naam ‘kruisband’. Daarnaast heb je nog twee banden aan de binnenkant en buitenkant van de knie, die dan ook de ‘binnenband’ en ‘buitenband’ worden genoemd. Deze banden zitten allemaal vast aan het bovenbeen en aan het onderbeen en zorgen samen voor stabiliteit in de knie. De voorste kruisband zorgt hierbij onder andere voor:
- Voorkomen dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren schuift.
- Voorkomen van het naar binnen draaien van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.
De voorste kruisbandruptuur
Het scheuren van de voorste kruisband gebeurt vaak tijdens het sporten, zoals bij voetbal, volleybal of skiën. In Nederland zijn elk jaar alleen in het voetbal al 4000 voorste kruisbandblessures. Vrouwen hebben hierbij een 2-8x grotere kans op een voorste kruisbandruptuur dan mannen bij het beoefenen van dezelfde sport. Dit heeft onder andere te maken met dat vrouwen een breder bekken hebben dan mannen, waardoor ook het bovenbeen meer naar binnen gericht staat. Dit is ongunstig aangezien dit een veel voorkomend traumamechanisme is bij kruisbandblessures. Het grootste deel van de kruisbandblessures, zo’n 70%, ontstaat op een moment dat er geen lichamelijk contact is. Dat wil zeggen dat het niet gebeurt door het contact met iemand anders in buivoorbeeld een duel, maar door de beweging van de persoon zelf.
Zo’n blessure ontstaat meestal als de voet vaststaat op de grond en je vervolgens je knie verdraait door abrupt te remmen, wisselen van richting of landen na een sprong. Op het moment van letsel kan je een scheurend geluid of knoep horen. Hierna ontstaat vaak een zwelling. Dit komt, omdat kleine bloedvaatjes in de kruisband mee scheuren en gaan bloeden.
Behandeling
Na een voorste kruisbandruptuur zijn er twee opties: een conservatieve revalidatie of een operatie om de kruisband te reconstrueren. De keuze die hierin gemaakt wordt, ligt bij jezelf en is vaak afhankelijk van jouw hulpvraag en situatie. Sporten zonder kruisband is zeker mogelijk met een goede revalidatie, echter speelt de soort sport en het niveau hierin meestal wel een belangrijke rol. Een kruisbandreconstructie is altijd een keuze en de arts zal met je in gesprek gaan over de voor- en nadelen van zo’n operatie.
Indien je kiest voor een operatie gaan ze een van de pezen rondom de knie gebruiken als ‘nieuwe’ voorste kruisband. Hierbij gebruiken ze:
- Hamstringpees
- Patellapees
- Quadricepspees
- Donorpees
Of je nu kiest voor een conservatieve of operatieve behandeling, in beide gevallen ga je aan de slag met een sportfysiotherapeut om zo goed mogelijk te herstellen en de knie weer optimaal te kunnen gebruiken. Een kruisband revalidatie is een lang traject, die na een operatie wel zo’n 12-15 maanden kan duren alvorens je weer volledig kan sporen. Bij een conservatieve behandeling gaat dit vaak wat sneller.
In zo’n revalidatie worden verschillende fases doorlopen, waarin allereerst weer een normaal looppatroon aangeleerd zal worden. Daarna moet de kracht in de spieren herstellen door krachttraining. Ook zal er sport specifiek getraind worden om weer op een goede manier te leren bewegen binnen jouw sport.
Voortgang in kaart
Elke drie of vier maanden wordt de vooruitgang in kaart gebracht door het afnemen van verschillende testen. Denk hierbij aan vragenlijsten, krachttesten (Biodex), sprongtesten en functionele testen. Op basis van de resultaten kan de fysiotherapeut jouw progressie beoordelen en de revalidatie aanpassen aan je individuele behoeften. 84% van de sporters verwacht na 12 maanden terug te keren op het oude sportniveau, maar slechts 24% haalt dit doel. Tijd is dan ook geen leidende factor in het herstel na een voorste kruisbandruptuur. De voorwaarden moeten goed zijn om weer terug te keren, ook al zijn er al 12 maanden voorbij. Het beloop en de ontwikkeling van een revalidatie zijn persoonlijk en verloopt bij iedereen anders. Daarom is het van belang om bij een ervaren kniespecialist te revalideren. Bij Fysio-Actief werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in knie blessures.
Binnenkort vertelt een patiënt van ons over zijn revalidatie traject bij Fysio-Actief na een voorste kruisbandruptuur. Hou de socials in de gaten.