Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Wat is COPD?

Blog:
Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de longblaasjes beschadigd of vernauwd. Ook maken de luchtwegen te veel slijm aan waardoor er veelvuldig wordt gehoest. Helaas kan deze longziekte niet meer genezen. Wel is het  mogelijk met behulp van medicatie en leefstijlveranderingen de klachten te verlichten en de achteruitgang van de aandoening te remmen. 

Door de longschade bij COPD kan de zuurstof minder goed worden opgenomen en ontstaan er klachten zoals benauwdheid, kortademigheid, hoesten, slijm vorming, verminderde spierkracht en vermoeidheid. Roken is veruit de belangrijkste oorzaak. 1/3 van de rokers heeft kans om COPD te ontwikkelen. Hoe langer en hoe meer iemand gerookt heeft, hoe groter de kans op COPD. Echter komt de aandoening ook bij niet-rokers voor, mogelijk oorzaken zijn dan luchtvervuiling, omgeving, werk gerelateerd, passief meeroken of erfelijke aandoeningen. COPD kan veel invloed hebben op het dagelijks leven, zo kunnen normale activiteiten als wandelen, aankleden en het huishouden moeilijk zijn. In 2018 waren er in Nederland 613.800 mensen die leven met COPD, het komt ongeveer gelijk voor bij mannen als vrouwen. 

 

Fysiotherapie bij COPD

COPD is niet te genezen, wel is er medicatie beschikbaar die de klachten deels kunnen verlichten. Naast deze medicatie is het belangrijk om te kijken naar jouw leefstijl. Stoppen met roken kan de achteruit gang vertragen, zelfs op latere leeftijd. Daarnaast speelt gezonde voeding/ gewichtsbeheersing en in beweging blijven een belangrijke rol. Benauwdheid leidt vaak tot minder beweging, terwijl beweging juist goed is. Beweging verbetert de conditie waardoor de ademhaling makkelijker wordt. Ook kan er angst spelen voor beweging, bijvoorbeeld door benauwdheidsaanvallen die je kunt ervaren. Een fysiotherapeut kan hierin ondersteuning bieden door speciale ademhalingstechnieken aan te leren. Daarnaast zijn er technieken om het slijm beter op te hoesten. 

Als de diagnose COPD is gesteld kan de fysiotherapeutische behandeling gestart worden, afhankelijk van de ernst van jouw klachten kan dit één of twee keer per week zijn. Slechts 5% van de COPD patiënten krijgt fysiotherapie, bij COPD worden deze behandelingen volledig vergoed vanuit de basisverzekering.  

 

Behandelen van COPD patiënten

Bij Fysio-Actief werken fysiotherapeuten die speciaal zijn opgeleid voor het behandelen van COPD patiënten en aangesloten zijn bij het Chronisch Zorgnet. In het begin wordt er eerst een intake gedaan om u beter te leren kennen en uw doelen in kaart te brengen, gevolgd door een aantal testen. De uitkomsten van de testen gebruiken wij om een trainingsschema op te stellen op uw eigen niveau en tempo. Op die manier wordt het trainen goed volgehouden. Naast het trainen bij ons is het belangrijk om dagelijks een half uur matig intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen en oefeningen voor de spierkracht 2 tot 3 keer per week uit te voeren. Op deze manier verbetert de conditie en worden de spieren getraind. Hierdoor neemt de kans op longinfecties af, en jouw zelfstandigheid in het dagelijks leven blijft gelijk of achteruitgang wordt verminderd. 

Lees hier meer over fysiotherapeutische behandeling bij COPD.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysio-Actief-nieuws
Fysiotherapie

Chronische lage rugklachten

Blog:Chronische lage rugklachten Chronische lage rugklachten vormen een veelvoorkomend en hardnekkig probleem dat veel mensen treft. Deze aanhoudende pijn kan het dagelijkse leven ernstig verstoren en de kwaliteit van leven verminderen. Gelukkig biedt

Lees verder
Fysiotherapie

Schouderklachten: langdurig en complex

Blog:Schouderklachten: langdurig en complex Schouderklachten zijn vaak langdurige en complexe klachten! De kans is vrij groot dat het herstel langer duurt dan we aanvankelijk hopen. Feit is ook dat hoe langer de klacht

Lees verder