Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Waarom is je uitrekken zo lekker?

Blog:
Waarom is je uitrekken zo lekker?

Maak er een gewoonte van om jezelf een paar keer per dag even uit te rekken. Je lichaam en geest zijn je dankbaar. Je schudt jezelf even helemaal wakker doordat je bloedsomloop een boost krijgt. Lekker!

 

Waarom is je uitrekken zo lekker?

Arm(en) naar boven gestrekt, borst vooruit en soms ook een geeuw erbij. Jezelf uitrekken voelt heel ontspannend. Maar waarom vinden we het zo fijn?

Het is belangrijk om je spieren regelmatig uit te rekken, vooral als je langere tijd inactief bent geweest. Inactiviteit kan de bloedtoevoer naar je spieren verminderen, waardoor ze stijf en stram kunnen aanvoelen, en je meer kans hebt op blessures.

Door jezelf uit te rekken, stimuleer je de bloedtoevoer naar je spieren. Dit zorgt ervoor dat je spieren genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen, waardoor ze weer soepel en flexibel worden. Dit is handig voor dagelijkse activiteiten zoals traplopen, highfiven of gewoon opstaan.

 

Je houding verbetert als je je uitrekt

Uitrekken heeft niet alleen voordelen voor de bloedtoevoer naar je spieren, maar kan ook je houding verbeteren. Wanneer spieren stijf zijn, kan dit je ruggengraat verkeerd trekken. Het regelmatig uitvoeren van rekoefeningen in combinatie met andere oefeningen kan dit verhelpen. Dit werd aangetoond in een onderzoek van het Sorabol College in Korea. Gedurende acht weken lieten de onderzoekers 88 studenten drie keer per week twintig minuten stretchen. Na afloop van het onderzoek rapporteerden de studenten minder pijn in hun schouders en rug dankzij hun verbeterde houding.

Bovendien kan uitrekken je ook flexibeler maken. Een Japans onderzoek uit 2015 aan de Hiroshima universiteit vergeleek de flexibiliteit van 54 proefpersonen vóór en na het uitvoeren van rekoefeningen voor de benen. Het onderzoek toonde aan dat de proefpersonen meteen een toename in flexibiliteit in hun hamstrings ervoeren na het stretchen.

 

Waarom voelt uitrekken dan zo fijn?

Het uitrekken van je spieren is dus een goede gewoonte. Je wordt zelfs beloond door je brein met endorfines, hormonen die een fijn gevoel geven. Hetzelfde gevoel dat je krijgt wanneer je drinkt wanneer je dorst hebt. Daarom is het goed om regelmatig even te rekken en strekken tijdens een lange werkdag op kantoor of thuis. Niet alleen goed voor je lichaam, maar ook nog eens heerlijk ontspannend.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder