Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,1

Waarom is je uitrekken zo lekker?

Blog:
Waarom is je uitrekken zo lekker?

Maak er een gewoonte van om jezelf een paar keer per dag even uit te rekken. Je lichaam en geest zijn je dankbaar. Je schudt jezelf even helemaal wakker doordat je bloedsomloop een boost krijgt. Lekker!

 

Waarom is je uitrekken zo lekker?

Arm(en) naar boven gestrekt, borst vooruit en soms ook een geeuw erbij. Jezelf uitrekken voelt heel ontspannend. Maar waarom vinden we het zo fijn?

Het is belangrijk om je spieren regelmatig uit te rekken, vooral als je langere tijd inactief bent geweest. Inactiviteit kan de bloedtoevoer naar je spieren verminderen, waardoor ze stijf en stram kunnen aanvoelen, en je meer kans hebt op blessures.

Door jezelf uit te rekken, stimuleer je de bloedtoevoer naar je spieren. Dit zorgt ervoor dat je spieren genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen, waardoor ze weer soepel en flexibel worden. Dit is handig voor dagelijkse activiteiten zoals traplopen, highfiven of gewoon opstaan.

 

Je houding verbetert als je je uitrekt

Uitrekken heeft niet alleen voordelen voor de bloedtoevoer naar je spieren, maar kan ook je houding verbeteren. Wanneer spieren stijf zijn, kan dit je ruggengraat verkeerd trekken. Het regelmatig uitvoeren van rekoefeningen in combinatie met andere oefeningen kan dit verhelpen. Dit werd aangetoond in een onderzoek van het Sorabol College in Korea. Gedurende acht weken lieten de onderzoekers 88 studenten drie keer per week twintig minuten stretchen. Na afloop van het onderzoek rapporteerden de studenten minder pijn in hun schouders en rug dankzij hun verbeterde houding.

Bovendien kan uitrekken je ook flexibeler maken. Een Japans onderzoek uit 2015 aan de Hiroshima universiteit vergeleek de flexibiliteit van 54 proefpersonen vóór en na het uitvoeren van rekoefeningen voor de benen. Het onderzoek toonde aan dat de proefpersonen meteen een toename in flexibiliteit in hun hamstrings ervoeren na het stretchen.

 

Waarom voelt uitrekken dan zo fijn?

Het uitrekken van je spieren is dus een goede gewoonte. Je wordt zelfs beloond door je brein met endorfines, hormonen die een fijn gevoel geven. Hetzelfde gevoel dat je krijgt wanneer je drinkt wanneer je dorst hebt. Daarom is het goed om regelmatig even te rekken en strekken tijdens een lange werkdag op kantoor of thuis. Niet alleen goed voor je lichaam, maar ook nog eens heerlijk ontspannend.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Sport

Leven met een gastric bypass

Sporter in BeeldLeven met een gastric bypass In dit blog vertelt Lalita de Ruiter-Potma hoe het is om te leven met een gastric bypass (maagverkleining). Lalita traint regelmatig in de sportzaal van Fysio-Actief

Lees verder
Kinderfysiotherapie - fysio-actief, Sneek, Bolsward, Joure
Fysiotherapie

Ontwikkeling kindervoet

KinderfysiotherapieOntwikkeling Kindervoet Eén van de mijlpalen van je kind is het proberen te lopen. Wanneer kinderen beginnen met lopen ontwikkelen ze de spieren en de stand van hun voeten, omdat ze hun voeten

Lees verder
stoelyoga
Sport

Stoelyoga voor Parkinson Patiënten

Stoelyoga voor ParkinsonStoelyoga voor Parkinsonpatiënten: Een zittende weg naar beweging en welzijn Parkinson is een neurologische aandoening die samenhangt met motorische problemen zoals stijfheid, beven en evenwichtsproblemen. Voor mensen die leven met Parkinson

Lees verder