Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Vallen

Vallen is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. De jongere, thuiswonende oudere valt vaker buitenshuis, terwijl de oudste ouderen of ouderen die in een instelling verblijven meestal binnenshuis vallen. Meestal vallen ze tijdens het lopen en dan vaak omdat ze struikelen, hun evenwicht verliezen of uitglijden. Tot 75 jaar is de oorzaak vaak in de omgeving te vinden, zoals een opstaande stoeptegel, een losliggend vloerkleed of gladde vloer. 

75-plussers


Bij de 75-plussers ligt de oorzaak vaak binnen de persoon zelf. Hier moet gedacht worden aan een slechte balans, minder spierkracht  (in met name de benen) of een specifieke aandoening zoals reuma, een beroerte of Parkinson. Er zijn veel mogelijke oorzaken waarvan hieronder een aantal benoemd worden:

 • Lichamelijke klachten:
  Slechtziendheid, duizeligheid, slechte balans, verminderde kracht.
 • Mentale klachten:
  Door angst om te vallen gaan mensen mogelijk minder bewegen of onzeker lopen. Echter gaat de spierkracht door minder activiteit juist achteruit, wat weer kan leiden tot vallen. Hierdoor ontstaat de welbekende vicieuze cirkel.
 • Omgevingsfactoren:
  Naast een hoge drempel, vloerkleed of gladde vloer kan ook slecht licht een val veroorzaken.
 • Producten:
  Alcohol of medicijnen, zoals slaappillen of morfine, kunnen invloed hebben op evenwicht en het reactievermogen waardoor het valrisico toeneemt.
 • Ondervoeding:
  Wanneer iemand niet goed eet en niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kan iemand ongemerkt achteruitgaan in fitheid, spierkracht en capaciteit van hart en longen. Ondervoeding is alleen niet altijd zichtbaar.

65-plussers

Van de 65-plussers die vallen loopt 1 op de 10 letsel op (bv. een gebroken heup of hersenletsel). Dit heeft vanzelfsprekend impact op de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van ouderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet langer thuis wonen of worden zij afhankelijk van hun partner en/of familieleden. Maar ook angst voor een nieuwe val neemt toe, waardoor mensen beweging en activiteiten gaan vermijden. Als gevolg hiervan kan de lichamelijke fitheid achteruitgaan en komen ze minder onder de mensen waardoor ze in een sociaal isolement terecht kunnen komen. De verminderde fitheid zorgt op zijn beurt weer voor een grotere kans op vallen door bijvoorbeeld afname van spierkracht waardoor iemand in de vicieuze cirkel van valangst komt. Zo wordt de kwaliteit van leven steeds minder en minder.

Geriatriefysiotherapie bij Fysio-Actief

Onze gespecialiseerde geriatriefysiotherapeut kan helpen om verschillende oorzaken te achterhalen, te beperken en tijdig te signaleren (bv. omgeving en ondervoeding) en zo het risico op vallen verlagen. Zo kunnen wij een rol spelen bij het verbeteren van het evenwicht, spierkracht en valangst en bij het behandelen bij reuma, een beroerte en Parkinson. Informatie over Ouderenfysiotherapie vind je hier.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Wat is een chronisch bekkenpijn?

Blog:Wat is een chronisch bekkenpijn? Chronische bekkenpijn is pijn in het buik-en bekkengebied die langer dan 6 maanden bestaat. Het komt voor bij mannen en vrouwen en kan vervelende klachten geven. Bij het

Lees verder
Ouderen fysiotherapie Senioren fitness
Sport

Krachttraining voor ouderen

Blog:Krachttraining voor ouderen Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere

Lees verder
Sport

Personal training bij Fysio-Actief

Blog:Personal training bij Fysio-Actief In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van personal training bij Fysio-Actief. Of je nu net begint met sporten of al ervaring hebt en wat extra

Lees verder
Oncologie fysio-Actief fysiotherapie Sneek bolsward Joure
Fysiotherapie

Wat is COPD?

Blog:Wat is COPD? COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de

Lees verder