Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,1

Vallen

Vallen is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. De jongere, thuiswonende oudere valt vaker buitenshuis, terwijl de oudste ouderen of ouderen die in een instelling verblijven meestal binnenshuis vallen. Meestal vallen ze tijdens het lopen en dan vaak omdat ze struikelen, hun evenwicht verliezen of uitglijden. Tot 75 jaar is de oorzaak vaak in de omgeving te vinden, zoals een opstaande stoeptegel, een losliggend vloerkleed of gladde vloer. 

75-plussers


Bij de 75-plussers ligt de oorzaak vaak binnen de persoon zelf. Hier moet gedacht worden aan een slechte balans, minder spierkracht  (in met name de benen) of een specifieke aandoening zoals reuma, een beroerte of Parkinson. Er zijn veel mogelijke oorzaken waarvan hieronder een aantal benoemd worden:

 • Lichamelijke klachten:
  Slechtziendheid, duizeligheid, slechte balans, verminderde kracht.
 • Mentale klachten:
  Door angst om te vallen gaan mensen mogelijk minder bewegen of onzeker lopen. Echter gaat de spierkracht door minder activiteit juist achteruit, wat weer kan leiden tot vallen. Hierdoor ontstaat de welbekende vicieuze cirkel.
 • Omgevingsfactoren:
  Naast een hoge drempel, vloerkleed of gladde vloer kan ook slecht licht een val veroorzaken.
 • Producten:
  Alcohol of medicijnen, zoals slaappillen of morfine, kunnen invloed hebben op evenwicht en het reactievermogen waardoor het valrisico toeneemt.
 • Ondervoeding:
  Wanneer iemand niet goed eet en niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kan iemand ongemerkt achteruitgaan in fitheid, spierkracht en capaciteit van hart en longen. Ondervoeding is alleen niet altijd zichtbaar.

65-plussers

Van de 65-plussers die vallen loopt 1 op de 10 letsel op (bv. een gebroken heup of hersenletsel). Dit heeft vanzelfsprekend impact op de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van ouderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet langer thuis wonen of worden zij afhankelijk van hun partner en/of familieleden. Maar ook angst voor een nieuwe val neemt toe, waardoor mensen beweging en activiteiten gaan vermijden. Als gevolg hiervan kan de lichamelijke fitheid achteruitgaan en komen ze minder onder de mensen waardoor ze in een sociaal isolement terecht kunnen komen. De verminderde fitheid zorgt op zijn beurt weer voor een grotere kans op vallen door bijvoorbeeld afname van spierkracht waardoor iemand in de vicieuze cirkel van valangst komt. Zo wordt de kwaliteit van leven steeds minder en minder.

Geriatriefysiotherapie bij Fysio-Actief

Onze gespecialiseerde geriatriefysiotherapeut kan helpen om verschillende oorzaken te achterhalen, te beperken en tijdig te signaleren (bv. omgeving en ondervoeding) en zo het risico op vallen verlagen. Zo kunnen wij een rol spelen bij het verbeteren van het evenwicht, spierkracht en valangst en bij het behandelen bij reuma, een beroerte en Parkinson. Informatie over Ouderenfysiotherapie vind je hier.

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Bedrijfsfysiotherapie Bolsward, Joure, Sneek
Fysiotherapie

De schouder

Blog:De Schouder De schouder is een complex gewricht. Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Tenminste als

Lees verder
Sport

De herfst is begonnen!

Blog:De Herfst is begonnen! De herfst is begonnen! En dat zie en voel je. Kleur veranderen, de temperaturen dalen en de lucht voelt fris aan. Het is een seizoen dat veel mensen aanzet

Lees verder
Fysio-Actief Balanskracht / valpreventie Sneek Bolsward Joure
Fysiotherapie

Als je lichaam ‘klaagt’

Blog:Als je lichaam ‘klaagt’. Onze psychosomatisch fysiotherapeut Willy Mulder vertelt hoe het kan dat je lichaam reageert op bepaalde omstandigheden of situaties die je meemaakt. De oorzaak van lichamelijke klachten zijn namelijk niet

Lees verder
Sport

Leven met een gastric bypass

Sporter in BeeldLeven met een gastric bypass In dit blog vertelt Lalita de Ruiter-Potma hoe het is om te leven met een gastric bypass (maagverkleining). Lalita traint regelmatig in de sportzaal van Fysio-Actief

Lees verder