Schouderpijn, wat is dat precies?

m

Bijna iedereen heeft zelf weleens last van zijn schouder gehad of kent iemand die er last van heeft (gehad). Deze pijn kan voor iedereen een andere oorzaak hebben. In sommige gevallen is er geen duidelijke ontstaanswijze van schouderpijn en in andere gevallen is er een duidelijk letsel aan vooraf gegaan.

Zo is er de overgang tussen sleutelbeen (clavicula) en schouderdak (acromion), de overgang tussen sleutelbeen en borstbeen (sternum), overgang tussen schouderblad (scapula) en ribben (thorax). Daarbij speelt ook de arm (brachii) uiteraard een grote rol, die onder het schouderdak moet bewegen. De bewegingen die hierin gemaakt kunnen worden, worden door tal van spieren gecoördineerd. Deze coördinatie gaat vaak zonder problemen, totdat iemand klachten krijgt. Dan zien we vaak een verstoorde coördinatie. Dit noemen wij een verstoord scapulo-thoracaal ritme. Met de juiste oefeningen is dit ritme weer goed te corrigeren zodat de schouderpijn weer kan verdwijnen.

Geregeld gaat er ook een letsel vooraf aan schouderpijn. De fysiotherapeuten van Fysio-Actief zijn goed in staat om te analyseren wat er precies aan de hand is met de schouder. Op basis van het vraaggesprek (anamnese) en het lichamelijk onderzoek kunnen we een werkbare diagnose samenstellen waar we mee verder kunnen. In de gevallen dat ons lichamelijk onderzoek nog verdere bevestiging of uitsluiten van ernstig letsel nodig heeft, hebben we de mogelijkheid om binnen de praktijk een echografie te maken. Daarnaast hebben wij ook nauwe contacten met de sportarts en schouder gespecialiseerde orthopeed.

Loop je al langer rond met schouderklachten? Maak dan een afspraak met onze schouder gespecialiseerde fysiotherapeut. 

Alles in strijd voor jouw bewegingsvrijheidMaak een afspraak