Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Pijn in de knie

Pijn in de knie 

Heb jij pijn in de knie? Bijvoorbeeld tijdens het sporten of juist daarna? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Verschillende structuren in en rondom de knie zorgen er samen voor dat de knie stabiel is en tegelijk ook goed kan bewegen. Knieklachten kunnen zowel acuut als gedurende een langere periode ontstaan. Maar je hebt ook specifieke en a-specifieke klachten. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen de verschillende knie klachten.

Acute klachten

Bij acute knieklachten spreken we van klachten die korter dan 6 weken aanwezig zijn. Dit kan plotseling zijn ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, denk aan het scheuren van de voorste kruisband tijdens een voetbalwedstrijd of een harde val op de knie. De klacht  kan ook sluimerend zijn ontstaan. Bijvoorbeeld nadat je bent begonnen met hardlopen of als je een hele dag in de tuin hebt gewerkt. 

Chronische klachten

Als de knieklachten al langer dan 3-6 maanden aanwezig zijn, noemen we het een chronische klacht. Chronisch betekent niet dat het nooit meer over zal gaan, alhoewel mensen dit vaak wel denken. Over het algemeen zijn chronische klachten van de knie heel goed te behandelen. Een voorbeeld van een chronische knieklacht is artrose.  

 

Het verschil tussen specifieke en a-specifieke klachten zit hem in de oorzaak van de klacht: 

Specifieke klachten

Bij specifieke klachten is de oorzaak aan te tonen door aanvullende diagnostiek. Denk hierbij aan een MRI of röntgenfoto. Bij een scheurtje in de meniscus spreken we bijvoorbeeld van een specifieke klacht. 

A-specifieke klachten

Bij a-specifieke klachten is de oorzaak van de pijn niet geheel duidelijk. Er is dan geen ‘afwijking’ of schade aan de structuren te vinden na het aanvullend onderzoek. Dit betekent echter niet dat er niks aan de hand is of dat de pijn ‘tussen de oren zit’. A-specifieke knieklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verhoogde spierspanning, overmatige stress of een afwijkend bewegingspatroon. 

Voor de fysiotherapeut is het belangrijk om te weten om wat voor soort knieklacht het gaat, voordat we gaan behandelen. Op basis van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek stellen we een diagnose en maken aan de hand daarvan een passend behandelplan. 

Loop je al een tijd rond met knieklachten? Maak dan een afspraak met een van onze specialisten. 

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

De zes basis bewegingen bij (kracht)training

Blog:De zes basis bewegingen bij (kracht)training Binnen het (kracht)trainen worden over het algemeen 6 basis bewegingen gebruikt. Deze bewegingen vormen de basis van alle trainingsprogramma’s. Het zijn oefeningen waarbij meerdere spieren en gewrichten

Lees verder