Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Artrose

Verlies je krachten bij
artrose

Gewrichtspijn en stijfheid, vooral in de heup en de knie. Maar ook in de vingers, nek en rug. Het kan duiden op artrose, een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Met gerichte fysiotherapie kunnen de klachten worden verlicht en voorkom je dat het erger wordt.

Wat is artrose?

Een gewricht bestaat uit twee botten met op beide uiteinden een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht makkelijk beweegt. Bij artrose is dit kraakbeen aangetast. Het kraakbeen is niet meer mooi glad, maar onregelmatig en kan het bot niet meer voldoende beschermen. Bovendien kunnen er stukjes kraakbeen afbrokkelen en in het gewricht terecht komen. Dit kan vervolgens een ontsteking van het slijmvlieslaagje aan de binnenkant van het gewrichtskapsel veroorzaken. Erg vervelend.

Symptomen van artrose

Bij artrose kun je last hebben van (start)pijn en (start)stijfheid in het gewricht. Meestal zijn de klachten het ergst wanneer je na een tijdje stil zitten weer in beweging komt. Eenmaal in beweging vermindert vaak de pijn en stijfheid. Artrose kan zorgen voor problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. 

Artrose is niet hetzelfde als slijtage

Bij artrose wordt vaak gedacht aan gewrichtsslijtage. Dit is niet helemaal juist. De gewrichten zijn niet versleten, maar er is wel iets veranderd. Fysiotherapie kan je helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat de spieren, pezen en banden rondom de gewrichten sterker worden. 

Daarnaast zorgt beweging voor extra gewrichtsvloeistof waardoor de gewrichten weer soepeler bewegen. Fysiotherapie bij artrose bestaat over het algemeen uit voorlichting, advies en oefentherapie. Ook ontspanningsoefeningen kunnen de druk van de ziekte letterlijk en figuurlijk iets verlichten.

Wil je weten hoe we je kunnen helpen?

Meld je aan voor een intake

De specialisten van Fysio-Actief

  • Marije Hellinga         Fysiotherapeut gespecialiseerd in Balans- en Evenwichtsklachten/ Valpreventie
  • Lumine Veenstra      Valpreventie & Bewegen