Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

De schouder

Blog:
De Schouder

De schouder is een complex gewricht. Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Tenminste als er niets mee aan de hand is.

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm, sleutelbeen, schouderblad en ribbenboog. De kop van de bovenarm draait in de kom van het schouderblad. Daarboven zit het schouderdak, in het Latijn acromion genoemd. Deze zorgt er samen met de kom voor dat de schouder hierin blijft zitten. Uiteraard in samenwerking met de omliggende pezen en spieren, maar ook de banden en het gewrichtskapsel dat hiermee te maken heeft. Al met al een gewricht dat veel complexiteit met zich mee kan brengen.

Oorzaken

Wat we vaak tegenkomen binnen de praktijk is dat we anders gaan bewegen vanwege de pijnklachten. Deze pijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Te denken valt aan een oorzaak van fysieke aard, bijvoorbeeld het niet meer kunnen heffen van de arm, of niet meer op de rug kunnen krabben met de geblesseerde arm. Dit kan komen door overbelasting, denk bv aan fysiek zwaar werk in de thuiszorg. Maar het kan ook komen door een valpartij of bij een festival zo hard feesten dat de schouder uit de kom gaat. 

Maar schouderklachten kunnen ook ontstaan vanuit stress. Niet voor niets bestaat het spreekwoord “een last op je schouders dragen”. Binnen ons team van schouder fysiotherapeuten werken we nauw samen met de verschillende disciplines die nodig zijn om het herstel tot een succes te maken. Te denken valt dan aan de psychosomatisch fysiotherapeut, als het gaat over stress gerelateerde klachten. Maar dit kan ook ingezet worden voor pijneducatie of het aanleren van ontspanning.

 

Behandeling

Binnen Fysio-Actief werken therapeuten die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek en behandeling van de schouder. We behandelen de schouderklachten door middel van manueel therapeutische aanpak, oefentherapie aangevuld met oefeningen voor thuis. Ook zetten we in op de juiste coördinatie, maar zien we ook het belang van ontspanning niet over het hoofd. Daarnaast beschikken we binnen Fysio-Actief over echografie en een relatief nieuwe behandelvorm genaamd EPTE, die goed ingezet kan worden bij pees- of spierklachten die maar niet over willen gaan.

De behandelingen zijn er op gericht om de pijn te verminderen en daarmee gelijk de mobiliteit en functie van de schouder te verbeteren zodat je weer op het oude niveau, of soms zelfs beter, terug kan komen. De duur van elke behandelperiode is wisselend. Dit is afhankelijk van het type klacht en wat de oorzaak ervan is. Vaak is er niet één specifieke reden aan te wijzen en proberen we de oorzaak van de schouderklachten zo goed mogelijk te analyseren. 

 

Plan van aanpak

 Na de diagnose maken we gezamenlijk een plan van aanpak waar we mee aan de slag gaan en evalueren we tijdig en sturen bij als dat nodig is. Indien nodig bespreken we dit met je eigen trainer, zodat je ook weer aan het herstel op het veld kan werken of zodat je je geliefde sport niet te lang hoeft te missen.

 

Samenwerkingen

Fysio-Actief is aangesloten bij Schoudernetwerk Friesland. Dit heeft als voordeel dat er korte lijnen zijn met de (huis)artsen in de regio en met de orthopeed. Ook is er een nauwe samenwerking met Orthoradius en Sportgeneeskunde Friesland als er aanvullende diagnostiek nodig is of als er specifieke testen uitgevoerd moeten worden.

 

Meer informatie:

Schouderklachten

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder