Oedeemfysiotherapie wordt toegepast bij patiënten met een toename van vocht in het lichaam. Vochtophoping kan pijn, een zwaar gevoel of vermoeidheid veroorzaken. Oedeem kan verschillende oorzaken hebben:

  • Niet goed functionerende bloed- en lymfevaten * Behandeling na kanker, operatie of bestraling
  • Na verwijdering van lymfknopen in lies of oksel
  • Na ongeval, ziekte of stress
  • Na operatieve behandeling

Bovenstaande klachten kunnen resulteren in vochtophopingen in het lichaam, bijvoorbeeld ‘dikke benen’ of een oedeemarm. Onze oedeemfysiotherapeuten zijn opgeleid en gespecialiseerd in de behandeling van oedeem. In veel gevallen zal de behandeling het oedeem en de bijbehorende klachten verminderen.

Behandeling

Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage, zwachtelen, bewegingsoefeningen en advies. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij het lymfestelsel wordt geactiveerd. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het afvoeren van vocht (zichtbaar en onzichtbaar). Door manuele lymfedrainage wordt de vochtafvoer verbeterd. Onze oedeemfysiotherapeuten geven informatie en advies over omgaan met de klachten en reiken je eventueel oefeningen aan.

Verwijzen en vergoedingen

Om voor oedeemtherapie in aanmerking te komen, heb je een verwijzing van je arts nodig. Oedeemfysiotherapie wordt vergoed uit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar.