Pijn, een zwaar gevoel of vermoeidheid door oedeem

Oedeemfysiotherapie wordt toegepast bij patiënten met een toename van vocht in het lichaam. Oedeem kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Door niet goed functionerende bloed- en lymfevaten
  • Door behandeling na kanker, operatie of bestralingbehandel-oedeem-uitsnijden-bij-arm
  • Na verwijdering van de lymfknopen in lies of oksel
  • Na een ongeval, ziekte of stress
  • Na een operatieve behandeling

Bovenstaande klachten kunnen vochtophopingen in het lichaam tot gevolg hebben, bijvoorbeeld ‘dikke benen’ of een oedeemarm. Onze oedeemfysiotherapeuten zijn opgeleid en gespecialiseerd in de behandeling van oedeem. In veel gevallen zal de behandeling het oedeem en de bijbehorende klachten verminderen.

Behandeling

Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage, zwachtelen, bewegingsoefeningen en advies. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij het lymfestelsel wordt geactiveerd. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het afvoeren van vocht (zichtbaar en onzichtbaar). Door manuele lymfedrainage wordt de vochtafvoer verbeterd. Onze oedeemfysiotherapeuten geven informatie en advies over omgaan met de klachten en geven je eventueel oefeningen om thuis te doen.

Verwijzen en vergoedingen

Om voor oedeemtherapie in aanmerking te komen, heb je een verwijzing van je arts nodig. Oedeemfysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar.