Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

7  tips om voetbalblessure te voorkomen

7  tips om voetbalblessure te voorkomen

Voetbal, een van de meest gespeelde sporten wereldwijd. En met miljoenen dagelijkse spelers is het ook niet zo gek dat voetbal ook een van de sporten is die de meeste blessures oplevert. Maar deze blessures zijn in veel gevallen relatief makkelijk te voorkomen. Daarom geven we 7 tips om voetbalblessures te voorkomen.

Zo voorkom je voetbalblessures:

1. Blijf actief

Het voetbalseizoen duurt ongeveer van september tot mei, waardoor er dus ieder jaar enkele maanden zijn waarin er geen trainingen en wedstrijden zijn. En in deze Corona tijd zijn dat er nog minder geweest. Door deze periode van inactiviteit vermindert de weerstand van ons lichaam. Daarom is een van de meest voor de hand liggende tips: blijf heel het jaar door sporten. Een periode van passiviteit kan betekenen dat het lichaam minder kan hebben, zodra het seizoen weer begint. Goede sporten om te combineren met voetbal zijn zwemmen, hardlopen, krachttraining en fietsen. Met deze sporten train je jouw spieren goed en bouw je ook wat uithoudingsvermogen op (of je houd dit op peil). Wist je dat je in de sportschool van Fysio-Actief kunt werken aan je conditie en kracht?

2. Bouw activiteit weer op

Als het seizoen weer begint, zijn er enorm veel voetballers die ‘er weer tegenaan gaan’. Maar dat kan vervelende blessures opleveren. Het lichaam moet weer uithoudingsvermogen opbouwen, gewend raken aan de belasting en voldoende tijd krijgen om van deze inspanning weer te herstellen. Dus, onze tip: verhoog de intensiteit van je sportactiviteiten geleidelijk.

3. Een goed begin is het halve werk

Dat geldt ook bij sport. Spieren die niet goed opgewarmd zijn, scheuren en verrekken sneller, wat vervelende blessures kan opleveren. Zorg er dus voor dat je, samen met je teamgenoten, een goede warming-up doet. Die warming-up is overigens ook nodig als het warm buiten is, want de spieren zijn helaas niet volledig opgewarmd.

4. En vervolgens weer afkoelen

Is de wedstrijd afgelopen? Dan is het tijd om je lichaam ook weer geleidelijk terug te brengen in activiteit. Dat betekent, van hoge inspanning rustig terugkomen tot een normale lichaamsactiviteit. Een cooling down dus. Ga na de wedstrijd bijvoorbeeld nog rustig een rondje hardlopen rond het veld, laat dit vervolgens overgaan in een ronde wandelen. Die ronde wandelen kan trouwens ook richting de kleedkamer zijn.

5. Draag de juiste uitrusting

En dan bedoelen we niet alleen een shirt en broek, maar ook de juiste schoenen van goede kwaliteit en scheenbeschermers. Het belang van het dragen van scheenbeschermers spreekt voor zich, maar het belang van goede schoenen wordt vaak over het hoofd gezien. Veel voetballers, vooral de wat minder fanatieke, kopen ‘gewoon een paar schoenen’. Dit kan echter flinke blessures opleveren. Daarom raden we het je altijd aan om goede voetbalschoenen te kopen.

6. ‘You gotta stay hydrated!’

We weten het eigenlijk allemaal heel goed, goed drinken is altijd belangrijk. Helemaal als we aan het sporten zijn. (Lichte) uitdroging kan onder meer kramp, oververhitting en desoriëntatie veroorzaken.

7. Luister naar je lichaam

Een veel gehoorde uitspraak op het voetbalveld is ‘het gaat wel’, na een harde tackle of botsing. Als je écht geen pijn hebt, is dit totaal geen probleem. Maar let op dat je niet door de pijn heen gaat voetballen. Wanneer je door de pijn heen speelt, overbelast je jouw lichaam. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat die zeurende pijn in je kuit nog vele malen erger wordt.

Ben je toch geblesseerd? Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten om je blessure te laten onderzoeken.

Bron:eindhovensport.nl

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Ouderen fysiotherapie Senioren fitness
Sport

Krachttraining voor ouderen

Blog:Krachttraining voor ouderen Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, maar nog net een beetje extra belangrijk voor ouderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Het liefst iedere

Lees verder
Sport

Personal training bij Fysio-Actief

Blog:Personal training bij Fysio-Actief In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van personal training bij Fysio-Actief. Of je nu net begint met sporten of al ervaring hebt en wat extra

Lees verder
Oncologie fysio-Actief fysiotherapie Sneek bolsward Joure
Fysiotherapie

Wat is COPD?

Blog:Wat is COPD? COPD is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem, waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker. Door ontstekingen in de longen raken de

Lees verder
Bedrijfsfysiotherapie Bolsward, Joure, Sneek
Fysiotherapie

De schouder

Blog:De Schouder De schouder is een complex gewricht. Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Tenminste als

Lees verder
Sport

De herfst is begonnen!

Blog:De Herfst is begonnen! De herfst is begonnen! En dat zie en voel je. Kleur veranderen, de temperaturen dalen en de lucht voelt fris aan. Het is een seizoen dat veel mensen aanzet

Lees verder