Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,1

7  tips om voetbalblessure te voorkomen

7  tips om voetbalblessure te voorkomen

Voetbal, een van de meest gespeelde sporten wereldwijd. En met miljoenen dagelijkse spelers is het ook niet zo gek dat voetbal ook een van de sporten is die de meeste blessures oplevert. Maar deze blessures zijn in veel gevallen relatief makkelijk te voorkomen. Daarom geven we 7 tips om voetbalblessures te voorkomen.

Zo voorkom je voetbalblessures:

1. Blijf actief

Het voetbalseizoen duurt ongeveer van september tot mei, waardoor er dus ieder jaar enkele maanden zijn waarin er geen trainingen en wedstrijden zijn. En in deze Corona tijd zijn dat er nog minder geweest. Door deze periode van inactiviteit vermindert de weerstand van ons lichaam. Daarom is een van de meest voor de hand liggende tips: blijf heel het jaar door sporten. Een periode van passiviteit kan betekenen dat het lichaam minder kan hebben, zodra het seizoen weer begint. Goede sporten om te combineren met voetbal zijn zwemmen, hardlopen, krachttraining en fietsen. Met deze sporten train je jouw spieren goed en bouw je ook wat uithoudingsvermogen op (of je houd dit op peil). Wist je dat je in de sportschool van Fysio-Actief kunt werken aan je conditie en kracht?

2. Bouw activiteit weer op

Als het seizoen weer begint, zijn er enorm veel voetballers die ‘er weer tegenaan gaan’. Maar dat kan vervelende blessures opleveren. Het lichaam moet weer uithoudingsvermogen opbouwen, gewend raken aan de belasting en voldoende tijd krijgen om van deze inspanning weer te herstellen. Dus, onze tip: verhoog de intensiteit van je sportactiviteiten geleidelijk.

3. Een goed begin is het halve werk

Dat geldt ook bij sport. Spieren die niet goed opgewarmd zijn, scheuren en verrekken sneller, wat vervelende blessures kan opleveren. Zorg er dus voor dat je, samen met je teamgenoten, een goede warming-up doet. Die warming-up is overigens ook nodig als het warm buiten is, want de spieren zijn helaas niet volledig opgewarmd.

4. En vervolgens weer afkoelen

Is de wedstrijd afgelopen? Dan is het tijd om je lichaam ook weer geleidelijk terug te brengen in activiteit. Dat betekent, van hoge inspanning rustig terugkomen tot een normale lichaamsactiviteit. Een cooling down dus. Ga na de wedstrijd bijvoorbeeld nog rustig een rondje hardlopen rond het veld, laat dit vervolgens overgaan in een ronde wandelen. Die ronde wandelen kan trouwens ook richting de kleedkamer zijn.

5. Draag de juiste uitrusting

En dan bedoelen we niet alleen een shirt en broek, maar ook de juiste schoenen van goede kwaliteit en scheenbeschermers. Het belang van het dragen van scheenbeschermers spreekt voor zich, maar het belang van goede schoenen wordt vaak over het hoofd gezien. Veel voetballers, vooral de wat minder fanatieke, kopen ‘gewoon een paar schoenen’. Dit kan echter flinke blessures opleveren. Daarom raden we het je altijd aan om goede voetbalschoenen te kopen.

6. ‘You gotta stay hydrated!’

We weten het eigenlijk allemaal heel goed, goed drinken is altijd belangrijk. Helemaal als we aan het sporten zijn. (Lichte) uitdroging kan onder meer kramp, oververhitting en desoriëntatie veroorzaken.

7. Luister naar je lichaam

Een veel gehoorde uitspraak op het voetbalveld is ‘het gaat wel’, na een harde tackle of botsing. Als je écht geen pijn hebt, is dit totaal geen probleem. Maar let op dat je niet door de pijn heen gaat voetballen. Wanneer je door de pijn heen speelt, overbelast je jouw lichaam. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat die zeurende pijn in je kuit nog vele malen erger wordt.

Ben je toch geblesseerd? Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten om je blessure te laten onderzoeken.

Bron:eindhovensport.nl

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Sport

Leven met een gastric bypass

Sporter in BeeldLeven met een gastric bypass In dit blog vertelt Lalita de Ruiter-Potma hoe het is om te leven met een gastric bypass (maagverkleining). Lalita traint regelmatig in de sportzaal van Fysio-Actief

Lees verder
Kinderfysiotherapie - fysio-actief, Sneek, Bolsward, Joure
Fysiotherapie

Ontwikkeling kindervoet

KinderfysiotherapieOntwikkeling Kindervoet Eén van de mijlpalen van je kind is het proberen te lopen. Wanneer kinderen beginnen met lopen ontwikkelen ze de spieren en de stand van hun voeten, omdat ze hun voeten

Lees verder
stoelyoga
Sport

Stoelyoga voor Parkinson Patiënten

Stoelyoga voor ParkinsonStoelyoga voor Parkinsonpatiënten: Een zittende weg naar beweging en welzijn Parkinson is een neurologische aandoening die samenhangt met motorische problemen zoals stijfheid, beven en evenwichtsproblemen. Voor mensen die leven met Parkinson

Lees verder