Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:
Voorkeurshouding bij baby's

Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie baby vooral naar de rechterkant en is het zelfs moeilijk om naar links te kijken.

 

Herken je dit?

Deze afplatting kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal ontstaat deze doordat het kindje veel in dezelfde positie ligt met het hoofdje naar een kant gedraaid. Dit noemen we een voorkeurshouding. Afplatting van de schedel door houding komt bij ongeveer een op de vijf baby’s voor in Nederland. Het ontstaat doordat de schedel van een baby nog erg dun en zacht is en uit verschillende botdelen bestaat. Dit is nodig om makkelijker door het geboortekanaal te kunnen tijdens de bevalling, en de hersenen moeten genoeg ruimte hebben om te groeien. Erg handig dus! Echter heeft de zachte schedel ook een nadeel. En dat is dat het makkelijk kan vervormen onder druk, zoals het vele liggen op dezelfde kant. 

 

Kinderfysiotherapie

Het gevolg van deze voorkeurshouding en de afplatting van de schedel is vaak alleen cosmetisch en heeft meestal geen gevolgen voor de gezondheid van de baby. Het is wel belangrijk om deze voorkeurshouding te doorbreken om de motorische ontwikkeling en spierontwikkeling van de nek te stimuleren.

Vaak worden deze baby’s door het consultatiebureau doorverwezen naar een kinderfysiotherapeut. Onze kinderfysiotherapeut komt dan bij jullie thuis voor een intakegesprek en onderzoek. Op basis hiervan worden adviezen gegeven. We hopen hiermee dat baby’s beter hun hoofdje gaan draaien en dat de voorkeurshouding minder duidelijk aanwezig is. Hierbij zal dan vaak ook het hoofdje minder plat worden. De afplatting van het hoofdje kan onze kinderfysiotherapeut Kim meten middels een PCM meting. Dit is een thermoplast bandje welke uithard als het om het hoofdje van het kindje zit, zo kan de mate van afplatting worden beoordeeld.

 

Heb jij een baby met een voorkeurshouding?

Neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat onze kinderfysiotherapeut Kim voor jou en je baby kan doen.  

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder