Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Psychosomatisch

Psychosomatische fysiotherapie bij
aanhoudende klachten

Heb jij last van aanhoudende lichamelijke klachten? Zoals vermoeidheid, vage pijnklachten, duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid, enzovoorts? En ben je al van arts naar arts gegaan, zonder bevredigend antwoord te krijgen? Kortgezegd: er kan geen medische diagnose worden gesteld, maar jij raakt je klachten maar niet kwijt.

Dan kan het zijn dat er sprake is van psychosomatische klachten: lichamelijke klachten die een link hebben met je psyche (geest). Mensen vinden dat vaak verwarrend. Maar er is niets raars aan. Het lichaam en de geest zijn sterk verbonden en hebben grote invloed op elkaar. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress. En waarvoor geen directe, lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Denk aan:

 • Vermoeidheid 
 • Onbegrepen pijnklachten (o.a. rug, nek, schouder, been)
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst
 • Hoge ademhaling en/of hyperventilatie

Verder kan ook somberheid leiden tot fysieke klachten. Met al deze klachten kan de gespecialiseerde psychosomatisch fysiotherapeut jou helpen. 

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

Een psychosomatisch fysiotherapeut besteedt specifieke aandacht aan zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die jouw welzijn beïnvloeden. Afhankelijk van de oorzaak van jouw klachten, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. 

We starten met het inzichtelijk maken van het probleem. Bij psychosomatische klachten is het natuurlijke evenwicht tussen belasting en belastbaarheid vaak verstoord. De psychosomatische fysiotherapie helpt jou om dit evenwicht weer te herstellen. Dit kan door gerichte oefeningen, zoals:

 • Ademhalingsoefeningen
 • Ontspanningstechnieken
 • Lichaamsbewustwordingsoefeningen
 • Bewustwording van je grenzen
 • Het bevorderen van het vertrouwen in het lichamelijk functioneren

Door inzicht te krijgen in de oorzaak van de klachten én de factoren die de klachten in stand houden, beïnvloed je ook je zelfbeeld. Je krijgt weer vertrouwen in jezelf en je lichaam.

Psychosomatische problemen vaak complex

De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom werkt een psychosomatisch fysiotherapeut zo nodig samen met jouw huisarts of een psycholoog. Uiteraard gaat dit altijd in nauw overleg met jou.

De fysiotherapeuten bij Fysio-Actief zijn geschoold om langdurige klachten te bekijken vanuit een breder perspectief. Ze staan je bij en maken samen met jou een plan om de klachten aan te pakken. Dit plan is altijd maatwerk. Naast een plan voor de lichamelijke klacht, kan het dus ook gericht zijn op mentale en/of sociaalmaatschappelijke factoren.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?

Meld je gerust aan voor een intake

Onze psychosomatisch fysiotherapeuten