Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Dementie

Blog:
Dementie

Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Hierbij zijn er ruim 50 hersenziektes. De meest bekende en tevens meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer, maar ook vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie komen veel voor. 

 

Wat is dementie?

Bij dementie gaan zenuwcellen of verbindingen tussen de cellen kapot of functioneren de cellen of verbindingen niet meer goed. In het beginstadium zullen vooral de geheugenproblemen opvallen, maar later krijgt degene met dementie ook problemen met denken en taal en kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Mensen kunnen bijvoorbeeld iets niet meer begrijpen en moeite krijgen met dagelijkse handelingen.

Wanneer de dementie erger wordt zullen ook lichamelijke functies steeds meer achteruitgaan en zal bewegen steeds moeilijker worden, waardoor iemand steeds afhankelijker wordt van hulp. Doordat spieren ook aangestuurd worden vanuit de hersenen, zullen mensen met dementie vaak nog minder gaan bewegen, waardoor lichamelijke functies nog verder af zullen nemen. Ook kan degene met dementie een ander looppatroon krijgen door de veranderingen in de hersenen. Juist door te bewegen kan je dit remmen en soms zelfs nog verbeteren. 

 

Geriatrie fysiotherapie bij dementie

Op dat punt komt de geriatrie fysiotherapie in beeld welke gespecialiseerd is in de zorg voor kwetsbare ouderen, waaronder mensen met dementie. Onze fysiotherapeuten adviseren en begeleiden mensen met dementie, gezinsleden en mantelzorgers in alle stadia. De klachten van dementie verschillen per fase en vorm van dementie en elke fase vraagt om een andere benadering. 

De problemen rond dementie zullen breed in kaart worden gebracht en samen met de patiënt en/of mantelzorger wordt gekeken naar oplossingen om dingen te leren en trainen. De behandeling zal zodoende altijd aansluiten op de hulpvraag van degene met dementie en/of de familie. Hierbij is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat iemand momenteel doet qua beweging, maar ook zeker wat vroeger hobby’s waren en welke sporten werden beoefend om aan te sluiten op de belevingswereld. Het is belangrijk dat degene met dementie plezier in heeft in het trainen en de activiteiten en dat deze niet te moeilijk zijn. Wanneer activiteiten te moeilijk zijn, zal dit frustratie opwekken en kan degene met dementie overstuur raken.

Doordat er steeds meer ouderen komen en mensen steeds ouder worden zal het aantal mensen met dementie toenemen. De geriatrie fysiotherapeut helpt patiënten met gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door ouderdom, waaronder dementie. Ook heeft de geriatrie fysiotherapeut veel contact met thuiszorg, huisartsen en andere specialisten die met deze doelgroep werken. Juist daarom is het belangrijk dat ook op fysiotherapeutisch gebied deze zorg op de goede plek plaatsvindt.

Meer informatie over dementie is te vinden op www.alzheimer-nederland.nl

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Fysiotherapie

Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling

Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling  Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches) Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen

Lees verder
Leefstijl

Gezonder leven met een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching:Gezonder leven met een leefstijlcoach! Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht en wil je daar wat aan doen?

Lees verder
Fysiotherapie

Voorkeurshouding bij baby’s

Blog:Voorkeurshouding bij baby’s Rond de 8 weken zie je bij jullie baby ineens een lichte afvlakking bij het hoofdje. Het lijkt net alsof het hoofdje aan de rechterkant platter wordt…. Ook kijkt jullie

Lees verder
Sport

Zomerstopactie!

Fysio-Actief:Zomerstop actie! Blijf in topvorm tijdens de zomerstop! Terwijl de zomer nadert, maken sportclubs zich klaar voor een welverdiende pauze na een seizoen vol actie. Maar het is belangrijk om fit te blijven,

Lees verder