fbpx

Wat is tendinopathie (peesklachten)

m

Peesklachten (tendinopathie) komen relatief veel voor aan de knie en achillespees. Dergelijke klachten ontstaan vaak sluimerend en kunnen complex van aard zijn. Meestal is het verloop als volgt:

  1. Stijfheid met starten van een (sport)activiteit die geleidelijk weg trekt. Gevolgd door na-reactie (pijn, stijfheid) op de uitgevoerde activiteit.
  2. Startstijfheid die (vaak) weg trekt maar gedurende de (sport)activiteit weer terug komt.
  3. Pijn bij starten van de (sport)activiteit die niet weg trekt en soms in rust ook aanwezig is

Tekstkader SanderZoals je uit het bovenstaande misschien op kan maken is de belangrijkste functie van een pees krachten over brengen vanuit het spierweefsel naar het bot. Je kan het vergelijken met een soort veer (niet van een vogel) tussen spier en bot weefsel. Trek je echter te snel of te vaak aan de veer dan kunnen symptomen ontstaan (bv te snel opbouwen van een hardloop schema).

 

De huidige wetenschap verklaart peesklachten via 3 verschillende modellen:

  1. Scheuring van het weefsel van de pees (collageen) waardoor de pees verminderd in staat is om mechanische krachten te transporteren. Door de verstoorde organisatie van het weefsel kunnen de pees cellen (tenocyten) slecht gestimuleerd worden waardoor herstel van het weefsel lastig is.
  2. In een reactieve pees worden veel mediatoren (stofjes) aangetroffen die waarschijnlijk ontstaan door overstimulatie van de tenocyten. Hierdoor ontstaat een onbalans in opbouw en afbraak van het weefsel, met als gevolg een verstoring van de organisatie van het weefsel en daardoor onvermogen om belasting te transporteren.
  3. Tenocyten zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de kwaliteit van het weefsel. Een verandering in de peesbelasting en het biochemische milieu zullen worden opgemerkt door de tenocyt en resulteert in een cascade van acties (o.a. activatie van de cellen en productie van extra en ander weefsel) waardoor een verminderde functie kan ontstaan.

BLOG SanderHoe gek het misschien ook klinkt, de structuur van de pees lijkt niet in verband te staan met de hoeveelheid symptomen die iemand ervaart. Er zijn sporters met een fors veranderde structuur met geen symptomen en sporters met minimale veranderingen van de structuur met veel symptomen (pijn en verminderde functie; bv kracht genereren door de spier of kracht overbrengen via de pees). Hoe dit complexe samenspel tussen structuur, functie en pijn werkt is momenteel nog niet geheel duidelijk.

Aangezien structurele veranderingen en de ervaren symptomen niet direct samenhangen, moet de behandeling eerst gericht zijn op het verbeteren van de belastbaarheid van de gehele kinetische keten. Blijkbaar hoeft de pees in zijn geheel niet van ultieme kwaliteit te zijn om zijn functie te kunnen uitvoeren, ‘’treat the doughnut (area of aligned structure), not the hole (area of disorganisation)’’.  In een later stadium kan altijd nog overwogen worden om therapie in te zetten met als primair doel om de desorganisatie van het peesweefsel te verbeteren (excentrische trainen). Indien pijn erg aan de voorgrond staat kan korte termijn verlichting worden bereikt met behulp van ontstekingsremmers, injectie, shockwave, belasting management, en specifieke isometrische oefeningen (dempt pijn en versterkt de kracht).

Peesproblematiek is dus erg complex van aard… Onze sportfysio’s kunnen je begeleiden bij jou herstel!

Alles in strijd voor jouw bewegingsvrijheidMaak een afspraak