Wat is Redcord therapie?

Redcord therapie is een pijnvrije trainingsmethode gericht op het specifiek activeren van verzwakte spieren en het verbeteren van hun coördinatie en aansturing.
Tijdens deze functionele training wordt gebruik gemaakt van instabiele (rode) koorden en het eigen lichaamsgewicht om het doel (verbetering van kracht, coördinatie, stabiliteit) te bereiken.

Bij aanhoudende pijnklachten, inactiviteit of verstoorde bewegingspatronen gaat het lichaam door met compenseren. Hierbij worden grote spiergroepen overmatig gebruikt, waardoor het lichaam in een vicieuze cirkel van pijn, verhoogde spanning en inactiviteit blijft bewegen. Dit gaat ten koste van stabiliteit en comfort.
Redcord herstelt de steunfunctie van het lichaam. Deze functie is een voorwaarde voor normaal en aangenaam bewegen waardoor pijnklachten snel verminderen en het normale bewegingspatroon kan herstellen.
Bij Redcord therapie worden de lokale spieren getraind met behulp van instabiele touwen, welke ervoor zorgen dat de globale spieren leren ontspannen. Door deze aanpak wordt de disbalans van de spieren opgeheven en zullen pijnklachten verdwijnen.

Voor wie is Redcord therapie?

Voor alle leeftijden met chronische pijnklachten (nek, rug, bekken en schouder vormen de grootste doelgroep)
Houdingstraining
Verstoorde bewegingspatronen
Blessure preventie en specifieke revalidatie/training bij (top) sporters

Behandeling van Redcord

De behandeling start met het opzoeken en testen van de zwakste schakels in de bewegingsketen.  Die kunnen ontstaan door een afgenomen stabiliteit, een verminderde neuromusculaire controle of spierkracht.
Op basis van deze testen wordt een trainingsprogramma opgestart met gecontroleerde, pijnvrije oefeningen met de Redcord unit.
De Redcord is geschikt voor elke doelgroep en omdat de behandeling pijnvrij is kan deze aangepast worden aan elk niveau.

Verwijzing en kosten
Deze methode is een onderdeel van en normale fysiotherapiebehandeling en vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering. Verwijzing of directe toegankelijkheid zijn mogelijk.

Fysiotherapeuten specialiseren zich in Redcord therapie middels cursussen geaccrediteerd door RedCord Nederland en de KNGF. Meer informatie kunt u vinden op www.redcordnederland.nl