Wat is Redcord therapie?

Redcord therapie is een pijnvrije trainingsmethode die zich richt op het activeren van verzwakte spieren en het verbeteren van hun coördinatie en aansturing.
Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van instabiele (rode) koorden en het eigen lichaamsgewicht om het doel (verbetering van kracht, coördinatie, stabiliteit) te bereiken.

Als pijnklachten, inactiviteit of verstoorde bewegingspatronen langere tijd aanhouden gaat het lichaam door met compenseren. Hierbij worden grote spiergroepen extra gebruikt, waardoor het lichaam in een vicieuze cirkel van pijn, verhoogde spanning en inactiviteit blijft bewegen. Dit gaat ten koste van stabiliteit en comfort.
Redcord herstelt de steunfunctie van het lichaam. Deze functie is een voorwaarde voor normaal en aangenaam bewegen waardoor pijnklachten snel verminderen en het normale bewegingspatroon kan herstellen.
Bij Redcord therapie worden de spieren getraind met behulp van instabiele touwen, welke ervoor zorgen dat de spieren weer leren ontspannen. Door deze aanpak wordt de disbalans opgeheven en zullen pijnklachten verdwijnen.

Voor wie is Redcord therapie?

  • Redcord therapie is voor iedereen met chronische pijnklachten (nek, rug, bekken en schouder vormen de grootste doelgroep) ongeacht de leeftijd
  • Houdingstraining
  • Verstoorde bewegingspatronen
  • Blessure preventie en specifieke revalidatie/training bij (top) sporters

Behandeling van Redcord

De behandeling start met het opzoeken en testen van de zwakste schakels in de spieren.  Die kunnen ontstaan door verminderde stabiliteit , spiercontrole of spierkracht. Op basis van de resultaten uit deze testen wordt een trainingsprogramma opgesteld met gecontroleerde, pijnvrije oefeningen met de Redcord unit. De Redcord is geschikt voor elke doelgroep en omdat de behandeling pijnvrij is kan deze aangepast worden aan elk niveau.

Verwijzing en kosten

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling en vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering. Verwijzing of directe toegankelijkheid zijn mogelijk.

Fysiotherapeuten specialiseren zich in Redcord therapie middels cursussen geaccrediteerd door RedCord Nederland en de KNGF. Meer informatie kunt u vinden op www.redcordnederland.nl