fbpx

Trainingsprincipes

m

Als je als sporter op de correcte manier traint ontstaan er een trainingseffect. Om een optimaal trainingseffect te behalen is het belangrijk om de verschillende trainingsprincipes te kennen. Hieronder volgt een overzicht zodat jij de volgende keer het maximale uit je training kan gaan halen!

1. Overload
Dit betekent niks anders dan iets meer van je lichaam vragen dan normaal. Na een trainingssessie wil je dus vermoeid zijn (met misschien zelfs een klein beetje spierpijn). Hierdoor wordt een herstel mechanisme in werking gezet.

2.Supercompensatie
Trainingsprincipes Supercompensatie SanderOm supercompensatie te bewerkstelligen moet eerst het overload principe worden toegepast. Nadat de belasting op het lichaam wordt gestaakt, begint het herstel. Na een voldoende intensieve maar ook weer niet té zware training herstel je beter dan voorheen. Dit extra stukje herstel wordt supercompensatie genoemd. Voor een lichte training staat grofweg 24 uur totdat de supercompensatie voltooid is. Voor een matig intensieve training mag aangenomen worden dat er 48 uur hersteltijd genomen dient te worden en na een maximale inspanning is soms wel 72 uur herstel nodig totdat de supercompensatie optimaal is.

3. Specificiteit
Om het maximale uit een training te kunnen halen moet er doelgericht worden getraind. Dit betekent dat als je verder wil kunnen hardlopen je niet alleen maar fietstraining moet gaan doen. En als je harder een tennisbal weg wil kan slaan er gekozen moet worden voor explosieve kracht training (en niet bijvoorbeeld krachtuithoudingsvermogen training). Dit principe onderstreept het belang van sportspecifieke training. Tevens zal je meer rendement halen indien er naar een specifiek doel wordt toegewerkt met behulp van training.

4. Reversibiliteit
De wet van reversibiliteit leert ons dat het lichaam zich aanpast aan de hoeveelheid geleverde arbeid (‘’use it, or lose it’’). Dit betekend dat als je 4 maanden geleden als persoonlijk record had om 100 KG te squatten, het onwaarschijnlijk is dat je dit gelijk weer kan halen als je een aantal maanden niet hebt getraind. De effecten die je hebt bereikt met de overload en bijbehorende supercompensatie verdwijnen weer als je deze niet onderhoudt. Hoe snel reversibiliteit optreedt is per individu verschillend maar gaat sneller dan je denkt (en hoopt)!

5. Verminderde meeropbrengst
Trainingsprincipes Fysiek SanderAls je net bent begonnen met training zal je merken dat je snel vooruitgaat wat betreft je fitheid en prestaties. Echter, als je een langere tijd traint wordt het steeds lastiger om een verbetering van je niveau te bewerkstelligen.  Het is daarom van uiterst belang dat je blijft variëren in de trainingen die je doet. Als je altijd het zelfde rondje traint zal voortgang niet of nauwelijks meer merkbaar zijn. Variatie aanbrengen in jouw  trainingen is dan vaak de sleutel tot succes. Dus daag jezelf eens uit om andere oefeningen te doen of kies een ander gewicht of andere herhalingen!

Tot slot is in de loop van de tijd duidelijk geworden dat al deze principes niet voor iedereen gelijk zijn. Dit wil zeggen dat de variabelen waarop bovenstaande principes zo optimaal mogelijk aanslaan individueel verschillend zijn (bv. voor een zelfde training heeft persoon A 24 uur herstel tijd nodig en persoon B heeft 32 uur nodig). Om deze reden is het belangrijk om zelf verantwoordelijk te blijven voor de voortgang en te experimenteren met verschillende trainingen, oefeningen, herhalingen en hersteltijden!

Alles in strijd voor jouw bewegingsvrijheidMaak een afspraak