fbpx

Hoe ontstaat een blessure?

m

Sporten is goed voor de gezondheid. Het kan echter gebeuren dat je geblesseerd raakt. Grofweg kan een blessure ontstaan door óf een traumatisch moment (je gaat door je enkel) óf een niet-traumatisch moment (wat vaak te maken heeft met een overbelasting van weefsel).

Ontstaanmechanismes blessures SanderTraumatische blessures
Zodra je te maken krijgt met een traumatisch moment zijn er vaak interne en externa risicofactoren op te sporen die er voor hebben gezorgd dat je op het moment van het ontstaan van de blessure meer kwetsbaar bent dan normaal. Goede voorbeelden van interne risicofactoren zijn: Nacht(en) met slechte slaap, vermoeidheid en met je hoofd niet bij de sport zijn (bijvoorbeeld piekeren over bepaalde zaken). Voorbeelden van externe risicofactoren zijn: Een te zwaar trainingsschema (waardoor onvoldoende herstel plaats vindt), een slecht veld, gladheid van de ondergrond door regen en een gefrustreerde tegenstander die je een schop probeert te geven. Al deze factoren PLUS een ontstaansmoment zorgen voor een traumatische blessure.

Niet traumatische blessures
Ontstaanmechanismes blessures situaties SanderNiet traumatische blessures ontstaan over het algemeen door een overbelasting. Je vraagt te veel van je spieren, botten of banden waardoor deze geïrriteerd raken. Het vervelende van deze blessures is dat er vrijwel nooit één specifiek moment is aan te wijzen waarop de klachten zijn begonnen. Vaak is het een langer sluimerend beloop waarna plotseling veel klachten ontstaan. Grofweg kun je zeggen dat dergelijke klachten ontstaan door een disbalans in de belasting (hoeveel vraag je van je lichaam) en de capaciteit (wat kan je lichaam aan). Indien deze disbalans erg groot is (je gaat ongetraind een marathon lopen) of een tijd lang aanwezig is (te vaak, te hard of te lang trainen) zal je overbelast raken en geblesseerd uit vallen.

Alles in strijd voor jouw bewegingsvrijheidMaak een afspraak